Εκτακτη τηλεδιάσκεψη της Fitch για την Ελλάδα




Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, για αύριο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη από το μεγάλο Οίκο Αξιολόγησης, στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του Οίκου και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών [Ed Parker, Managing Director and Head of EMEA ratings at Fitch, who will be joined by colleagues, Douglas Renwick of Sovereigns and Josep Colomer of Financial Institutions].

Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα ελληνικά ομόλογα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η πιθανότητα μετάδοσης κινδύνου στην ευρύτερη ευρωζώνη κ.α. [Fitch Teleconf on Greece, 29 January, 09:00 EST/14:00 GMT/ 16:00 EET]

Άρθρα γνώμης

  • Άρθρο του κορυφαίου οικονομολόγου Paul Krugman στο blog του στους ΝΥΤ με τίτλο «Η τυραννία της Ελλάδας για τη Γερμανία» (“The Tyranny of Greece over Germany”) Ο κ. Krugman σχολιάζει το βιβλίο της Eliza Marian Butler με τον ομώνυμο τίτλο όπου υποστηρίζει τη διαστροφή της γερμανικής κουλτούρας λόγω της εμμονής της με την αρχαία Ελλάδα που δεν έχει καμία σχέση με τα τρέχοντα προβλήματα της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο οικονομολόγος σχολιάζει επίσης δύο διαφορετικές υποθέσεις του Simon Wren-Lewis αναφορικά με την καταστροφική στροφή στη λιτότητα το 2010 [ΝΥΤ].
  • Εκτενές άρθρο γνώμης του Clive Crook, που δημοσιεύεται στο πρακτορείο Bloomberg View για το ελληνικό χρέος, με  τίτλους «Η ΕΕ πρέπει να δεχτεί ότι είναι αναπόφευκτη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»  (EU Must Accept That Greek Debt Relief Is Inevitable και «Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ενδώσει στην Ελλάδα» (Why Europe Will Cave to Greece). Ο συντάκτης αναφέρεται στην θέση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ότι αποκλείεται η διαγραφή χρέους. Κάνει λόγο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέου που έχει ήδη γίνει  και τις συμφωνίες Ελλάδας-ΕΕ για μείωση επιτοκίων και παράταση της λήξης των δανείων, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο δεν λειτούργησε. Η υφιστάμενη διευθέτηση απέτυχε και συνεπώς πρέπει να αναθεωρηθεί, σημειώνει.

Ελλάδα – Πρόκειται η Ελλάδα να «τα βρει» με τη Ρωσία; / Άρθρο γνώμης

  • Άρθρο γνώμης της Holly Ellyatt στο CNBC αναφέρεται στην ελληνική αντίθεση στην κοινή δήλωση της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον νέο ΥπΕΞ. Η εν λόγω κίνηση φανερώνει το χάσμα μεταξύ της νέας ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και δείχνει ότι οι διαφωνίες τους θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλα θέματα, πέρα από την οικονομική πολιτική. [Is Greece about to cosy up to Russia?]

Πρώτη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

  • Στην εισήγησή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σήμερα ο ΠΘ κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα εργασθεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα. Όπως πρόσθεσε, το σχέδιο στοχεύει σε «ρεαλιστικές προτάσεις» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καταστούν πιο εύκολα διαχειρίσιμα τα τεράστια δάνεια για τη διάσωση της χώρας [AP μέσω NYT, “Greek Leader: Negotiating Debt Solution a Priority”].
  • Στην ίδια εισήγησή του, ο Έλληνας ΠΘ Α. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αποφύγει μια «καταστροφική σύγκρουση» με τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ώρα που οι αγορές ομολόγων και μετοχών επέκτειναν τις απώλειές τους σε ιστορικά χαμηλά, σημειώνει άρθρο του Nikos Chrysoloras στο συνδρομητικό Bloomberg. Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση «δεν θα συγχωρηθεί» εάν προδώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης, πρόσθεσε. [“Tsipras Plans to Avert Catastrophe as Greek Markets Sink Further”].

Ελλάδα – Ο Έλληνας Π/Θ επικαλείται ισχυρή εντολή για ριζικές αλλαγές

  • Ο νέος Π/Θ της Ελλάδας είπε στο Υπουργικό του Συμβούλιο ότι οι ψηφοφόροι τους έδωσαν σαφή εντολή για ριζικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά υπογράμμισε και την πρόθεση του να διαπραγματευτεί με υπευθυνότητα με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας του. Επισημαίνοντας ότι το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα αλλάζει, είπε ότι θα αποφύγει τους ανταγωνισμούς με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είπε ότι η Κυβέρνηση του θα επιδιώξει ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, αλλά όχι μη ρεαλιστικά πλεονάσματα. Προτεραιότητα θα είναι τα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας, η πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας. [ Reuters, Greek PM Tsipras says has mandate for radical change, George Georgiopoulos]
  • Μια σειρά ανακοινώσεων και δηλώσεων σηματοδοτεί το γεγονός ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις προθέσεις της που σχετίζονται με τον τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, κάνοντας την αρχή για μία κατά μέτωπο σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους και συγκεκριμένα τη Γερμανία. Πάγωμα της ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΗ και ΟΛΠ ανήκουν σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε, εξάλλου, να συναντηθεί από εχτές με τον Κινέζο Πρέσβη στην Αθήνα, για να τονίσει τη διάθεση για στενές σχέσεις με το Πεκίνο. [Reuters, Greek PM Tsipras pushes on with radical change, markets tumble]

Ελλάδα/Νέα κυβέρνηση/Δηλώσεις Katainen, Moscovici και Gabriel

  • Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το συνδρομητικό Bloomberg, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Jurki Katainen, σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι ομόφωνα υπέρ της ανάγκης για συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση [“Katainen says Juncker has invited Greek Government to Brussels”, Peter Chpman]
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Ελλάδα για δυνατές λύσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici σε συνέντευξή του στον France Info Radio. Όπως πρόσθεσε, ο στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για να αποπληρώσει το χρέος της. Εξαρτάται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις. Όπως επισήμανε, χρειάζεται να υπάρξει σεβασμός και από τις δύο πλευρές των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν. «Η Ελλάδα έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες και αρχίζει να αποπληρώνει», σημείωσε.
  • Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Gabriel δήλωσε ότι στόχος όλων είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, μεταδίδει το συνδρομητικό Bloomberg. H Γερμανία έχει έντονο συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, εντούτοις πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τους γερμανούς φορολογούμενους όσον αφορά στην ελληνική βοήθεια, υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος.Σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση  τόνισε ότι  έχει την ευκαιρία να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ οι πλούσιοι Έλληνες θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα [“Gabriel says rich Greeks must contribute more to tax revenue”, Rainer Buergin].

Διεθνείς αγορές/Πτώση ελληνικών ομολόγων

  • Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 61 π.μ. στο 10,09% στις 9:35 π.μ., ώρα Λονδίνου, ενώ ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ έπεσε για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο κατά λιγότερο από 0,1% [Bloomberg, “Greek Bonds Slide as S&P 500 Futures Rise With Treasuries”, Nick Gentle, Jonathan Burgos]. Το άρθρο αναφέρεται και στην αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση της ΕΕ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία. Στο ίδιο θέμα έτερο άρθρο του Bloomberg [“European Stocks Decline for a Second Day as Greece Leads Losses”] και έτερο άρθρο [Bloomberg, “Greek Bonds Tumble as Nasdaq 100 Futures, Treasuries Rise”].
  • Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές βυθίστηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα με τις μετοχές να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο 201, την ώρα που ο νεοεκλεγείς ΠΘ Α. Τσίπρας αρχίζει να έρχεται αντιμέτωπος με τους διεθνείς πιστωτές του, σημειώνει άρθρο του Nikos Chrysoloras στο συνδρομητικό Bloomberg [“Greek Bonds Decline With Stocks as New Government Takes Charge”].
  • Σε άρθρο που αφορά την αμερικανική αγορά σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα- με έναν ΥπΟικ γνωστό για τις αντισυμβατικές του θέσεις- κάνει τους επενδυτές να διστάζουν. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν χθες και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν εξαιρετικά μεγάλη πτώση που έφτασε στο 18% λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις καταθέσεις που αναβιώνουν στη χώρα [Bloomberg, “U.S. Strengths Buoy Consumers but Hurt Corporations With Business Abroad”, Landon Thomas Jr].

Nομπελίστας οικονομολόγος Robert Shiller: κατάλληλη η ώρα να αγοράσει κάποιος ελληνικές μετοχές

  • Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Robert Shiller, οι επενδυτές, που οδήγησαν στην πτώση τις ελληνικές μετοχές από την ώρα που εξελέγη μια νέα κυβέρνηση αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευθεί τα χρέη της χώρας, ενδέχεται να υπερβάλλουν στην αντίδρασή τους. Παρότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών εταιρειών δεν αντανακλούν τη δυναμική της κερδοφορία τους. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών είναι «σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με ό, τι άλλο έχω δει στις ΗΠΑ και αποτελούν μια εκπληκτική επένδυση», σημείωσε [Bloomberg, “Nobel Winner Shiller Says It’s Time to Buy Greek Stocks”, Tom Beardsworth].

Αναδιαπραγμάτευση χρέους από τη νέα κυβέρνηση

  • Η νέα ελληνική συμφωνία για το χρέος θα σημάνει περισσότερους φόβους για καταστροφή, σημειώνει στον τίτλο του άρθρο στο Bloomberg που τονίζει ότι οι αγορές είναι τώρα ήρεμες καθώς η κυβέρνηση Σύριζα θα είναι σε θέση να επιτύχει μια νέα διευθέτηση με τους πιστωτές. Ωστόσο, οι πιέσεις αναμένονται τον Μάρτιο και τον Ιούλιο. Προκειμένου αυτές να ξεπερασθούν θα χρειασθεί ταχεία πρόοδος στον χειρισμό των μεγαλύτερων προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. [Bloomberg, “New Greek Debt Deal Will Mean More Brinkmanship”, Neil Unmack].
  • Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να πολεμήσει ενάντια στο ΔΝΤ, η Πορτογαλία θέλει να το αποπληρώσει νωρίτερα, σημειώνει άρθρο του συνδρομητικού Bloomberg (“Portugal Repays IMF Early as Greece Prepares Fight: Euro Credit”, Joao Lima). Την ώρα που η Ελλάδα ανέδειξε στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και δημιούργησε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, η Πορτογαλία έχει συγκεντρώσει σχεδόν τις μισές προγραμματισμένες εκδόσεις τίτλων για φέτος. «Η Πορτογαλία έχει ήδη καλύψει σχεδόν το 40% του μέγιστου των στόχων της», τόνισε στρατηγικός αναλυτής της Kommerzbank.

Ελλάδα – Μετοχές ΔΕΗ και ΟΛΠ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων

  • Οι πρόσφατες δηλώσεις περί παγώματος ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΗ και ΟΛΠ οδήγησαν τις τελευταίες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Πτώσεις καταγράφτηκαν στις μετοχές και των δύο οργανισμών, ΟΛΠ 8,9% και ΔΕΗ 7,4% [ Reuters, Greek shares hit by privatisation freeze]

Ελλάδα – Λαφαζάνης: Πάγωμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

  • Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοινώνει με σύντομη δήλωση του, σύμφωνα με το Reuters, το άμεσο πάγωμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. [Greece to freeze plans to privatise power utility PPC – new energy min]

Eλλάδα – Συνέντευξη Βαρουφάκη στο CNBC

  • Στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών (ΧΑ τρίτο κόμμα) και στο μέλλον των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης σε σύντομη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο. Η Ευρώπη δε λειτουργεί σε μια βάση Ναι ή Όχι. Είναι σημαντικό να βρεθεί κοινός τόπος για όλους τους Ευρωπαίους. Δεν δέχομαι τον όρο εκβιαστική οικονομική πολιτική. Η χρεοκοπία δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερο δανεισμό . [Greek finance minister: ‘End the vicious cycle’]πλήρωσαν τους τελευταίους δύο μήνες τους φόρους τους, όπως επιβεβαίωσε στο DPA υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Λείπουν τέσσερα δισ. [Zeit, Griechischem Haushalt fehlen vier Milliarden Euro]

 

Πορτρέτο Γ. Βαρουφάκη

  • Πορτρέτο του νέου ΥπΟικ. Γ. Βαρουφάκη από τον Γ. Χρηστίδη φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Spiegel online με τίτλο «Ο Έλληνας από το Τέξας αναζητά την αναμέτρηση με τον Schäuble» [Neuer griechischer Finanzminister: Der Mann aus Texas sucht das Duell mit Schäuble]. Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον νέο ΥπΟικ. ως «ευέξαπτο» πολέμιο της πολιτικής λιτότητας, που «λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και θέλει να αντιπαρατεθεί με τον Γερμανό ΥπΟικ. «Τώρα ο Βαρουφάκης έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη τις θεωρίες του», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

O Συνδέσμος Γερμανών Βιομηχάνων υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων

  • Σε συνέντευξη στο Dradio, o Markus Kerber, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (ΒDI) δεν αναμένει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Προτρέπει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα για τη βελτίωση της ασφάλειας των επενδύσεων. [BDI fordert weitere Reformen]

 

Κούρεμα χρέους/ ευρωζώνη

  • Στην ιστοσελίδα Welt online δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Michael Heise με τίτλο «Δεν πρέπει να διαγράψουμε άλλα χρέη των Ελλήνων» [Wir dürfen den Griechen keine Schulden mehr erlassen]. Ο Heise, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Allianz Gruppe. Κατά τον Heise, η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μεγάλη στήριξη από την ευρωζώνη και θα πρέπει να μειώσει τα χρέη της μέσω της ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να υποστηριχθεί περαιτέρω μέσω ενός προγράμματος ανάπτυξης προσανατολισμένου στις επενδύσεις. Ο συντάκτης τάσσεται πάντως κατηγορηματικά κατά νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
  • Στην ιστοσελίδα Welt online δημοσιεύεται πρακτορειακό ρεπορτάζ (afp) με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποχωρήσει στην κυβέρνηση των Αθηνών» [EU-Kommission will Regierung in Athen entgegenkommen], το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις του Γάλλου νομισματικού Επιτρόπου Pierre Moscovici στην γαλλική Le Parisien, βάσει των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα κι ότι δεν τίθεται θέμα ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση.
  • Με τίτλο «Μικρά περιθώρια για την Ελλάδα» ρεπορτάζ της ελβετικής NZZ επισημαίνει ότι οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι πρόθυμοι για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους – και ούτε νομιμοποιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο. Και στο επιτόκιο και την αποπληρωμή του χρέους τα περιθώρια είναι στενά. [Wenig Spielraum für Griechenland, Thomas Fuster]

Ελληνική οικονομία

  • Ιστορική αναδρομή στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας επιχειρεί σε άρθρο γνώμης του στην ιστοσελίδα Welt online o Berthold Seewald, o οποίος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «ήδη από το 19ο αιώνα Έλληνες πολιτικοί, χρησιμοποιώντας λαϊκιστική ρητορική, βρέθηκαν στην εξουσία». «Όμως συχνά απέτυχαν», συνεχίζει ο συντάκτης, «λόγω του χάσματος μεταξύ ονείρων και πραγματικών μέσων που είχαν στη διάθεσή τους».
  • Στη δήλωση του οικονομολόγου Robert Shiller, κατόχου βραβείου Νόμπελ οικονομίας ότι οι τιμές των ελληνικών μετοχών είναι «χαμηλότερες από κάθε αμερικανική μετοχή και αποτελούν μια εκπληκτική επένδυση» αναφέρονται πρακτορειακά τηλεγραφήματα στις ιστοσελίδες Handelsblatt online [Nobelpreisträger rät zu griechischen Aktien] και Welt online [Nobelpreisträger Shiller sieht Chancen bei griechischen Aktien].

Ευρώπη/ λαϊκισμός

  • Φωτογραφικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Handelsblatt online με τίτλο «Ευρωπαίοι λαϊκιστές- “Κάνε το όπως ο Τσίπρας”» [„Do it like Tsipras!“] αναφέρει: «Ευρω-κρίση, πόλεμοι, φόβοι για τρομοκρατία: οι λαϊκιστές κάνουν αυτό τον καιρό εύκολο παιχνίδι. Ιδιαιτέρως καλά “σερφάρει” ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας στο κύμα των διαμαρτυριών ενάντια στην πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. Άλλοι ακραίοι της Ευρώπης θέλουν να κάνουν το ίδιο», σημειώνει το δημοσίευμα και παραθέτει φωτογραφίες και σχόλια, μεταξύ άλλων, για το ισπανικό κόμμα Podemos, την ιταλική Λίγκα του Βορρά και τον επικεφαλής της Matteo Salvini, το γαλλικό εθνικό μέτωπο και την Marine Le Pen, το βρετανικό αντιευρωπαϊκό κόμμ Ukip και το επικεφαλής του Nigel Farage.

Δηλώσεις γερμανού εντεταλμένου για Ρωσία σχετικά με τη στάση της Ελλάδας για τις κυρώσεις ΕΕ έναντι της Ρωσίας

  • Με ανησυχία βλέπει ο Gernot Erler, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, μια πιθανή απόκλιση της Ελλάδας από την κοινή γραμμή της ΕΕ. Η ενότητα ήταν ως τώρα η μόνη δύναμη της ΕΕ, δήλωσε ο Erler στο ΑRD και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Μόσχας επιδιώκονταν πάντα να μπει μια σφήνα στην ενότητα αυτή. Θα ήταν λυπηρό, αν τώρα τερματιζόταν αυτή η ενότητα με την εκλογή του κ. Τσίπρα. [Handelsblatt με πρακτορεία, «Ο Τσίπρας σταματά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών», Tsipras stoppt Privatisierung von Häfen].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: