Εξαιρετικά περίεργη είναι η υπόθεση του θανάτου εισαγγελέα της Αργεντινής σε ηλικία μόλις 51 ετών, αφού ήταν ο δικαστικός λειτουργός που επιτέθηκε στην πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, ότι μεθόδευε με τους Ιρανούς τη συγκάλυψη της υπόθεσης της τρομοκρατικής ενέργειας κατά εβραϊκού κέντρου το 1994, που άφησε πίσω 85 νεκρούς…

Το πτώμα του εισαγγελέα, Αλμπέρτο Νισμάν, εβραϊκής προέλευσης, βρέθηκε χθες το βράδυ στο διαμέρισμά του στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, μέσα σε μια λίμνη από αίμα, μία μόλις μέρα πριν καταθέσει σημαντικά στοιχεία στο Κοινοβούλιο για τη φερόμενη ως συγκάλυψη της υπόθεσης του 1994 από την πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες μιλούν για αυτοκτονία, όμως η θεωρία αυτή έχει προφανή κενά και οι υποψίες που γεννιούνται είναι πολλές, παρά το γεγονός ότι η πόρτα της τουαλέτας του διαμερίσματος βρέθηκε κλειδωμένη από μέσα… Δίπλα του, ένα πιστόλι 22 χιλιοστών, με το οποίο φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του.

Πριν από λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας στον οποίο ασκούνταν τεράστιες πιέσεις, είχε δηλώσει ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε «να τον τελειώσει», μια διατύπωση που καλύπτει τόσο την εγκληματική ενέργεια, όσο και την αυτοκτονία.

Η θεωρία της συγκάλυψης με ενορχηστρωτή την πρόεδρο της Αργεντινής, βασίζεται στη δημιουργία το 2013 «Επιτροπής Αλήθειας» Αργεντινής και Ιράν από κοινού, με την οποία οι δυο χώρες θα ερευνούσαν τι πραγματικά συνέβη το 1994. Η ισραηλινή πλευρά είχε αντιδράσει, θεωρώντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για να εκτροχιάσει τις δικαστικές διώξεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Τη λύση έδωσε δικαστήριο της Αργεντινής, που κατάργησε την Επιτροπή Αλήθειας… Ο ίδιος ο εισαγγελέας που βρέθηκε νεκρός, πίστευε ότι στόχος της επιτροπής θα ήταν να επιχειρήσει την εγκατάλειψη των πέντε ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί για Ιρανούς και βρισκόντουσαν στα χέρια της Interpol, κάνοντας λόγο και για δωροδοκίες από ιρανικής πλευράς για να επιτευχθεί ο στόχος…

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: