Εκτός ελληνικού FIR-Δουλεμπορικό το πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκτός ελληνικού FIR (εκτός δηλαδή του χώρου που συμπίπτει με την ελληνική περιοχή ευθύνης για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης) πλέει, με δικά του μέσα, το εμπορικό πλοίο με την σημαία Μολδαβίας που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου το μεσημέρι, όταν βρισκόταν κοντά στο νησί Οθωνοί.

Το πλοιο Blue Sky M εξέπεμψε το μεσημέρι της Τρίτης σήμα κινδύνου ενώ επλέε κοντά στην Κέρκυρα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 400-700 επιβαίνοντες ενώ το Reuters, επικαλούμενο την ελληνική κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν ένοπλοι άνδρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το πλοίο μεταφέρει μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Τα τρία σκάφη του λιμενικού από την Κέρκυρα, καθώς και το ρυμουλκό που έσπευδαν στην περιοχή πήραν εντολή να επιστρέψουν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πάνοπλοι άνδρες των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού αναχώρησαν, με δύο σκάφη, από το λιμάνι της Κέρκυρας προκειμένου να φθάσουν στη θαλάσσια περιοχή των Οθωνών, όπου βρίσκεται το μικρό εμπορικό πλοίο το οποίο εξέπεμψε νωρίτερα σήμα κινδύνου, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ, Μ. Τζώρα.

Την επιχείρηση συντονίζει ο λιμενάρχης της Κέρκυρας και σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο είναι δουλεμπορικό και μεταφέρει μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Κοντά στο νησί των Οθωνών κινείται το πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας των Οθωνών Γιώργος Αργυρός, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει στην ίδια περιοχή και ένα δεύτερο εμπορικό πλοίο, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό συνδέεται με το πρώτο.

Ο κ. Αργυρός είπε επίσης ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί σχεδόν 8 μποφόρ και πως τα δύο μικρά εμπορικά κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, νότια νοτιοδυτικά του νησιού με σκοπό προφανώς να προστατευθούν από τη θαλασσοταραχή. Μάλιστα, πρόσθεσε, το ένα από τα δύο φέρει σημαία Μολδαβίας.

Οι άνδρες του φυλακίου του Λιμενικού που βρίσκεται στο νησί των Οθωνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο, προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν από τη στεριά να καταγράψουν τις κινήσεις των δύο πλοίων.

Στο Λιμεναρχείο της Κέρκυρας υπάρχει ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή θα κινηθεί η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πλοίο με αρκετούς επιβάτες εξέπεμψε σήμα κινδύνου δυτικά της Κέρκυρας, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112.

Η ιταλική ακτοφυλακή ειδοποίησε άμεσα για το συμβάν τις ελληνικές Αρχές και στο σημείο αναμένεται να καταφθάσουν δύο ελικόπτερα που απογειώθηκαν από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας στο πλοίο επιβαίνουν παράτυποι μετανάστες .

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των επιβαινόντων και την κατάστασή του πλοίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: