Με άδεια βαλίτσα ο Άιντα στη Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χωρίς να μεταφέρει ιδέες, αλλά προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα εντός του 2015, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε χθες επαφές στη Λευκωσία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, τον Ελληνοκύπριο Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Τουρκοκύπριο, Εργκούν Ολγκούν και έθεσε τους προβληματισμούς του, σημειώνοντας πως και οι δυο πλευρές «θέλουν να προχωρήσουν». Χαρακτήρισε το 2015 ως κρίσιμο για το Κυπριακό θεωρώντας πως οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο και τις ευκαιρίες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, θεωρεί πως κλειδί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, αντιλαμβανόμενος ότι με το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο στόχος της επανέναρξης της διαδικασίας είναι ανέφικτος. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναμένεται στο νησί εντός Ιανουαρίου για νέο κύκλο επαφών ενόψει και της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η συνάντηση με τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη κράτησε μια περίπου ώρα και από ελληνοκυπριακής πλευράς υποδείχθηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση απόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Θέση που φαίνεται να έχει γίνει κατανοητή από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Εργκούν Ολγκιούν κράτησε επίσης μια ώρα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ολγκούν ανέφερε ότι στη συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα η τ/κ πλευρά κατέθεσε την ετοιμότητα και θέληση της να συνεχίσει τις συνομιλίες χωρίς καμία προϋπόθεση. Περαιτέρω ανέφερε στον ΄Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να τερματίσει «μονομερείς δραστηριότητες για κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Ο κ. Άιντα μιλώντας σε δεξίωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έγινε στο  Λήδρα Πάλας, ανέφερε ότι η δουλειά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι «ουσιαστικά να ωθήσει τον εαυτό της στην ανεργία». Δηλαδή, όπως εξήγησε,  να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να επιτρέπουν την αποχώρηση της Δύναμης αφού δεν θα χρειάζεται πλέον η παρουσία της στο νησί. «Προσβλέπουμε σε ένα πολύ σημαντικό 2015, θα έλεγα σχεδόν αποφασιστικό χρόνο γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες,» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν καταφέρουμε να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο Κυπριακό, θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη μια ενωμένης Κύπρου». Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει διαχείριση με τον ορθό τρόπο και ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται για να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο με τρόπο που θα συνάδει με τα αρχικά σημεία αναφοράς (starting points)  και των δύο κοινοτήτων αλλά επίσης και με τρόπο που θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να εργαστούμε σε αυτά τα θέματα από κοινού και μαζί.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι το Επενδυτικό Πλαίσιο στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Η Τουρκία προειδοποίησε για τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα την ΕΕ με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Τώρα κλιμακώνει εσωτερικά το κυνήγι όσων δημοσιογράφων ασκούν κριτική, φιμώνοντας τον Τύπο, εξουδετερώνοντας έτσι έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους. Συνεπώς, τόνισε, χίλια ψηφίσματα και αν εκδοθούν, θα τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και πρόσθεσε: “Μόνο με κυρώσεις κατανοεί. Και δη οικονομικές”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: