Μάχη στις Βρυξέλλες για το κυπριακό χαλούμι




Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για να προστατεύσουμε το προϊόν μας από ξένους μιμητές είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για το θέμα κατοχύρωσης της ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το πότε φθάνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάνει στην Κύπρο αργά το απόγευμα. Την Τρίτη θα βρίσκεται στο Προεδρικό, στις 9.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον κ. Ομήρου και στις 10 το πρωί θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα αναφορικά με το χαλούμι είπε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες και τις εδώ αρμόδιες Υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι κ. Άιντε συζήτησε ανάμεσα σε άλλα θέματα και  το θέμα αυτό κατά τις επαφές του στις Βρυξέλες όπως και γνωρίζουμε το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι εδώ και καιρό έχουν προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα εκφράζοντας αδικαιολόγητες και άκαιρες ανησυχίες. Έχουμε προβεί στα δέοντα, καθιστώντας σε όλους σαφές ότι η αίτηση καταχώρησης ονομασίας προέλευσης αποτελεί δικαίωμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επίσης αναφέρει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα Ηνωμένα Έθνη ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και τους όρους εντολής του κ. Άιντε.

Ασκώντας το δικαίωμα της, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει πιστά την προβλεπόμενη διαδικασία και όλοι οι ενδιαφερόμενοι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ενστάσεις όταν ακόμη βρισκόμασταν στο στάδιο της εσωτερικής διαβούλευσης.

Ζητήσαμε να καταχωρηθεί το όνομα ‘χαλούμι’ και ‘χελίμ’ με τόπο παραγωγής ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος είναι να κτίσουμε πάνω στον ιστορικά ενοποιητικό χαρακτήρα του χαλουμιού που αποτελεί κοινή παράδοση και ιστορική πραγματικότητα της Κύπρου. Επομένως, αυτή την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει στη βάση τεχνικών και πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων το φάκελο που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς το συμφέρον όλων των πολιτών της, θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για να προστατεύσουμε το προϊόν μας από ξένους μιμητές. Αυτός είναι ο στόχος και εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου περί σαρωτικών αλλαγών, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η συνέντευξη του Προέδρου είναι ξεκάθαρη τόσο όσον αφορά από πού θα ξεκινήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές –που αφορούν το Προεδρικό, την Προεδρία – έτσι ώστε να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργεί διαχρονικά, ενώ σε σχέση με την πρόσκληση του στα κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένεται με την επιστροφή του Προέδρου να υπάρξει και συνάντηση του Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητήσει και το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος θα εκφράσει τις απόψεις του και είναι έτοιμος να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα χρειάζονται κοινή προσπάθεια από όλους – κανείς δεν εξαιρείται από αυτή την προσπάθεια και θα πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε για να πετύχουμε το στόχο και αυτό θεωρούμε ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας».

Κληθείς να πει αν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές προσώπων ή και ανασχηματισμός είπε ότι «όσον αφορά το Προεδρικό, επειδή έχει ήδη γίνει μια συζήτηση με τον Πρόεδρο πριν την αναχώρησή του, το θέμα έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια και της απουσίας του, δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια νέα άτομα στο Προεδρικό στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, ενδεχομένως και κάποιοι θα αποχωρήσουν. Αυτό, αντιλαμβάνεστε, θα είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «σε σχέση με τον ανασχηματισμό να αναμένουμε να επιστρέψει ο Πρόεδρος και όταν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών είπε ότι «εκείνο που αναμένουμε είναι την απόφαση της Επιτροπής σε σχέση με επιδοτήσεις, με επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν. Άρα, να αναμένουμε να δούμε πότε θα έχουμε την απόφαση από πλευράς της Επιτροπής».

Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της Τουρκίας στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «το περιεχόμενο της απάντησης από πλευράς Τουρκίας είναι αυτό που είναι ήδη γνωστό μέσα από δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, από συνεντεύξεις που έχουν δώσει είτε σε τουρκικά είτε ελληνικά ΜΜΕ περί συνδιαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων. Η θέση μας παραμένει σταθερή, όπως έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής.

Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι το σημαντικότερο κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν και οποιαδήποτε προσπάθεια για συζήτηση είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είτε σε ένα παράλληλο πλαίσιο πριν την επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει όχημα για προώθηση σχεδίων Β` στο Κυπριακό και είναι κάτι που σε καμία περίπτωση εμείς μέσα από τις ενέργειες μας δεν θα επιτρέψουμε».

Ερωτηθείς για τις επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε Ρωσία και Ισραήλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όσον αφορά τη Μόσχα οι συζητήσεις εστιάζονται στο να πραγματοποιηθεί περί το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά το Ισραήλ, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη διεξαγωγή εκλογών και το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: