Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις με Τρόικα




Στα χέρια της Τρόικας φέρεται να είναι από το βράδυ του Σαββάτου το ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) της ελληνικής κυβέρνησης με τις τελικές της προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων ώστε, εάν γίνουν αποδεκτές, να αρθεί το μέχρι τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση χρημάτων, γράφει ο Χρήστος Μιχαηλίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα καταστήσει ορατή την σταδιακή έστω έξοδο της χώρας από την επιτήρηση και τα μνημόνια, εκτιμούν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα.

Εάν όμως, συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν πειστούν οι εταίροι και δανειστές ούτε από αυτές τις τροποποιημένες αλλαγές που προτείνει η Αθήνα, τότε πιθανώς, εκτιμούν, να οδηγηθεί η χώρα σε παράταση του Μνημονίου. Γεγονός που θα δυσκολέψει εξαιρετικά την κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει στηρίξει το μεγαλύτερο βάρος της πολιτικής της επικοινωνίας επάνω στη διαβεβαίωση ότι «μετά τις επίπονες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα βγαίνει επιτέλους από τα Μνημόνια».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το e-mail που εστάλη προς τους εκπροσώπους της Τρόικας, που χειρίζονται το «ελληνικό πρόγραμμα» προτείνει:

1. Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
2. «Πάγωμα» των συντάξεων τη διετία 2016-2017
3.  Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά
4. Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
5. Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
7. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας
8. Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο

Επιπλέον, ίσως υποχωρήσει η κυβέρνηση και σε ορισμένες αλλαγές στη νέα ρύθμιση αποπληρωμής χρεών προς την εφορία, όπως πιέζουν οι τροϊκανοί.

Σημειώνεται ότι αυτό το «χάσμα απόψεων», όπως χαρακτηρίζεται, μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, προέκυψε έπειτα από την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2015, όπου η μεν κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δημοσιονομικό κενό, (το εκτιμά στο 0,1% που αντιστοιχεί σε περίπου 225 εκατ. ευρώ), οι δε δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι υπάρχει σημαντικό κενό και προβλέπουν ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 2,5 και 3,6 δις ευρώ.

Επισήμως η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, δίδοντας έτσι την αφορμή σε μερικούς αναλυτές να συμπεράνουν ότι «πιθανώς, με τις αντιπροτάσεις της στο χθεσινό e-mail, να θέλει να δοκιμάσει τις προθέσεις και τις αντοχές της Τρόικας και, εάν χρειαστεί, να επανέλθει με άλλες, πιο ενισχυμένες».

Ανώτατη κυβερνητική πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι εάν η Τρόικα απορρίψει τις διορθωτικές, όπως τις ονόμασε, αντιπροτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τότε «θα είναι πλέον στην σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, ακόμα και να σκληρύνει τη στάση του και να θεωρήσει την όποια απόρριψη των προτάσεων ως πρόκληση».

Σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα Εθνος, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγεται τώρα με την Τρόικα, είπε ότι «το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει». Ταυτόχρονα, έστειλε στους δανειστές το μήνυμα ότι δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τα όσα, με τόσους κόπους, επέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας σήμερα στο Ναύπλιο, όπου αναδείχτηκε «Επίτιμος Δημότης» της πόλης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «αυτές οι δύσκολες, σκληρές ώρες που περνά ο ελληνικός λαός δεν θα διαρκέσουν για πολύ».

Ο αθηναϊκός Τύπος σήμερα αναφέρεται σε «επώδυνο συμβιβασμό» με την Τρόικα, που, κατά τις εκτιμήσεις του, «θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις».

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, εμπλέκονται σε αυτές και εξωκυβερνητικοί παράγοντες, και ίσως υπάρξουν εξελίξεις κι απόψε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: