O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ υποτίμησαν το γεγονός ότι το χάος που επικρατούσε στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση οργανώσεων τζιχαντιστών που είναι τόσο επικίνδυνες όσο το Ισλαμικό Κράτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Συρία «το Σημείο Μηδέν για τους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ αναγνώρισε ότι υποτίμησαν αυτό που συνέβαινε στη Συρία» σημείωσε ο Ομπάμα.

Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν η Ουάσιγκτον επίσης υπερεκτίμησε την ικανότητα ή την πρόθεση του ιρακινού στρατού να πολεμήσει τους τζιχαντιστές, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια, αυτό είναι απόλυτα αληθές».

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «60 λεπτά» του CBS που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν γίνει «πολύ ικανοί» στην χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και στις μουσουλμανικές χώρες, νέα μέλη «που πιστεύουν στις ανοησίες των τζιχαντιστών».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η λύση είναι εν μέρει στρατιωτική, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Όμως εκτίμησε ότι η Συρία και το Ιράκ πρέπει επίσης να επιλύσουν τις πολιτικές κρίσεις που επικρατούν στις δύο χώρες αντίστοιχα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο βορειοδυτική Συρία έχουν σκοτώσει τουλάχιστον επτά αμάχους, ανέφερε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), καλώντας να ξεκινήσει μία έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ κυκλοφορούσαν πληροφορίες για απώλειες αμάχων εξαιτίας των πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει την Πέμπτη πως ο αμερικανικός στρατός «δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες από επιχειρησιακές πηγές» για τον θάνατο αμάχων.

Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, HRW, επικαλέστηκε τη μαρτυρία τριών κατοίκων του συριακού χωριού Καφρ Ντεριάν, στην επαρχία Ιντλίμπ, μέσω σύνδεσης Skype, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο άνδρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά πυραύλων νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η HRW πρόσθεσε, ωστόσο, επικαλούμενη «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες», ότι οι δύο άνδρες μπορεί να ήταν μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η HRW πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Όμως, για την οργάνωση, εικόνες βίντεο από τα αεροπορικά πλήγματα έχουν επιβεβαιώσει πως άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Συρία πρέπει να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μην πλήξουν αμάχους», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή, Ναντίμ Χούρι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει έρευνα για πιθανά παράνομα πλήγματα που σκότωσαν αμάχους, να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα και να δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς», προσθέτει.

«Οι πληροφορίες για τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων σε πλήγματα για τα οποία δεν υφίσταται ίσως νόμιμος στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός θέτουν το ερώτημα κατά πόσον τα πλήγματα ήταν παράνομα και πρέπει να είναι αντικείμενο μιας έρευνας», καταλήγει η HRW.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: