Παπούλιας και Γκάουκ με το βλέμμα στο μέλλον




Με το βλέμμα στο μέλλον, όχι μόνο των χωρών τους αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, τίμησαν σήμερα στο Βερολίνο την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα υποτροφιών «Bellevue», ενώ παρέστησαν και στην υπογραφή δήλωσης προθέσεων για τη σύσταση του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ίδρυμα, έκανε λόγο για ανάγκη «αποκάθαρσης της Ιστορίας από πολλά που βαρύνουν αλλά δεν είναι πραγματικότητα» και τόνισε ότι «έχουν γίνει πολλά, τα οποία έχουμε καταδικάσει και για τα οποία έχουμε πολεμήσει, αλλά γίνονται και παρά πολλά θετικά στη συνεργασία των δυο χωρών». Μίλησε μάλιστα για μια μεγάλη μέρα και ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, ενώ ανέδειξε τη σημασία της επαφής μεταξύ των λαών, προκειμένου να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη και η κατανόηση, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι το μέλλον είναι κοινό.

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε με θέρμη στη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, άφησε βαθιά εντύπωση τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και απέδωσε μεγάλη σημασία στην «ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη φιλία μας» και να δείξουμε ότι και σε δύσκολους καιρούς μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Αναφερόμενος τόσο στο πρόγραμμα των υποτροφιών όσο και στο Ίδρυμα Νεολαίας αλλά και στο ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε τη συμβολή αυτών των εργαλείων στην εμπέδωση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης. Ειδικά όσον αφορά το Ταμείο, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με στόχο «να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον χωρίς να χάσουμε τη ματιά στο παρελθόν- ένα παρελθόν στο οποίο ο εθνικοσοσιαλισμός προκάλεσε τεράστιο πόνο στους Έλληνες».

Ο κ. Γκάουκ δήλωσε ακόμη ευγνώμων που, παρά τις αντανακλάσεις του παρελθόντος, οι δύο χώρες μπόρεσαν σταδιακά να αναπτύξουν βαθιά φιλία και σημείωσε ότι το Ίδρυμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προκειμένου αυτό το πνεύμα φιλίας να μεταφερθεί στο μέλλον. «Οι νέοι διαμορφώνουν το μέλλον», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με τις επαφές μπορεί κανείς, να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. «Η συνύπαρξη του διαφορετικού εμπλουτίζει την Ευρώπη μας και επιτρέπει τη δημιουργία νέων ιδεών», τόνισε.

Η υποτροφία «Bellevue» του Ιδρύματος «Ρόμπερτ Μπος», αφορά τη μετεκπαίδευση και την ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών του δημοσίου τομέα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν ήδη η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Παρουσία των δύο Προέδρων, η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Ηλικιωμένων Ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας, Μανουέλα Σβέσιγκ και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο, Παναγιώτης Ζωγράφος, υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για τη δημιουργία του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτουργίας του ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον (που υποστηρίζεται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών), το πρώτο πρόγραμμα του οποίου αφορά την ενημερωτική επίσκεψη δημοσιογράφων από τις «μαρτυρικές πόλεις» της Ελλάδας στο Βερολίνο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Το Ίδρυμα Νεολαίας, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο κ. Γκάουκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Μάρτιο, έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς ανταλλαγής νεολαίας κατά το πρότυπο του γερμανογαλλικού και του γερμανοπολωνικού ιδρύματος. Συμπεριλαμβάνεται δε και στην προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων CDU/CSU και SPD. Αρμόδιοι φορείς είναι από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας και από γερμανικής πλευράς το Υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων Ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα, αποφασίστηκε μια δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία, το Ίδρυμα θα προωθεί και θα υποστηρίζει την εξωσχολική ανταλλαγή σε όλους τους τομείς, τη σχολική ανταλλαγή, την ανταλλαγή εθελοντών, την επαγγελματική ανταλλαγή, καθώς και την πρακτική άσκηση, την ανταλλαγή ειδικών για την παιδική πρόνοια και ταξίδια σε μνημειακούς χώρους. Το Ίδρυμα Νεολαίας θα είναι ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, βασισμένος σε σύμβαση διεθνούς δικαίου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε διαφορετικό πλαίσιο θα λειτουργήσει το ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το οποίο αφορά απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο και χρηματοδοτείται. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την επιχορήγησή του με ένα εκατομμύριο ετησίως ως και το 2017. Το Ταμείο για το Μέλλον δεν αποτελεί διακρατική συμφωνία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά, νομική βάση είναι περισσότερο ο γερμανικός νόμος περί προϋπολογισμού, ο οποίος κατόπιν προαιρετικών αιτήσεων μπορεί να παρέχει επιχορηγήσεις στις κοινότητες των θυμάτων, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό. Από τη γερμανική πλευρά διευκρινίζεται ακόμη ότι η ίδρυση και η διαμόρφωση του Ταμείου για το Μέλλον είναι νομικά ανεξάρτητη από τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ οι επιχορηγήσεις των θυμάτων δεν συνδέονται με την παραίτηση από έννομες καταστάσεις σε αυτό τον τομέα.

Μεταξύ των στόχων του Ταμείου είναι και η προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας με σκοπό την εξέταση της κοινής ιστορίας, με ερευνητικές υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες μακροπρόθεσμων ερευνητικών θέσεων στην Ελλάδα, θέσεων επισκεπτών ερευνητών στη Γερμανία και διεξαγωγή ερευνητικών συμποσίων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινώσει η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων (DAAD). Απώτερος στόχος, όπως περιγράφεται από τους εμπνευστές του Ταμείου, είναι «να πλησιάσουμε τον ευρύτερο πληθυσμό και στις δύο χώρες και να τον ευαισθητοποιήσουμε ως προς την ιστορία και τη σημασία της για τις ελληνογερμανικές σχέσεις». Σημαντική ομάδα- στόχο αποτελούν σε αυτό το πλαίσιο οι κάτοικοι των μαρτυρικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις 93 πόλεις και χωριά που, σύμφωνα με ελληνικούς κανονισμούς, ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές κοινότητες, καθώς και στις παλαιότερες ή και σημερινές εβραϊκές κοινότητες και σε πολιτιστικά αγαθά. Η στοχευμένη δικτύωση των ελληνικών ομάδων- στόχων με Γερμανούς συνεργάτες έχει, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Ταμείου, ιδιαίτερη σημασία, επειδή μπορεί να συμβάλει στη βιωσιμότητα του Ταμείου, με τη δημιουργία δομών οι οποίες αργότερα θα μπορούν να συνεργάζονται αυτόνομα και στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς του- με πολλαπλασιαστική επίδραση μέσα από τη συμμετοχή των ομάδων που συνεργάζονται.

Πιθανοί φορείς του προγράμματος είναι ιδρύματα, πρωτοβουλίες και άτομα ή ομάδες ατόμων από τις δύο χώρες. Ιδιαίτερα επιθυμητά είναι τα προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών και στόχος είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων.

Όσον αφορά την υποτροφία «Bellevue» του Ιδρύματος «Ρόμπερτ Μπος», το πρόγραμμα απευθύνεται σε νεαρής ηλικίας ανώτερα στελέχη του δημοσίου τομέα των δέκα χωρών που συμμετέχουν. Στόχος του είναι η επίτευξη ομαλής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, μέσω της εκπαίδευσης των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την εργασία σε ένα όλο και πιο διεθνές εργασιακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα αφορά 12μηνες υποτροφίες σε μια από τις χώρες που συμμετέχουν, κατά τη διάρκεια των οποίων ο υπότροφος ενημερώνεται για τις διοικητικές δομές και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της χώρας που τον φιλοξενεί, ενώ συμβάλλει με την εμπειρία του στη λειτουργία των υπηρεσιών της. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι υπότροφοι περνούν από ένα εισαγωγικό στάδιο στο Βερολίνο και από δύο σεμινάρια, ένα στις Βρυξέλλες και ένα σε μια τρίτη χώρα. Το δίκτυο των στελεχών της διοίκησης συντηρείται και ενισχύεται μέσω ετήσιων συναντήσεων των πρώην υποτρόφων. Κάθε χρόνο προσφέρονται έως και δώδεκα τέτοιες υποτροφίες. Το πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα του προεδρικού ανακτόρου της Γερμανίας, τελεί υπό την αιγίδα των αρχηγών των κρατών που συμμετέχουν.

ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: