Απαισιόδοξη για την Ουκρανία η κ. Μέρκελ




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μινσκ ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, είναι απίθανο να έχουν αποτέλεσμα την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Μια ημέρα αφού πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Κίεβο, η Μέρκελ επανέλαβε πως χρειάζεται πολιτική λύση και πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολικη Ουκρανία.

Οι Πούτιν και Ποροσένκο πρόκειται να συναντηθούν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, και στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ανώτερα μέλη της ΕΕ και της υπό τη Ρωσία Τελωνειακής Ένωσης.

“Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση (ανάμεα στον Πούτιν και τον Ποροσένκο) η οποία βέβαια δεν θα έχει αποτέλεσμα μια λύση”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

“Όμως πρέπει να μιλάς με τον άλλο αν θέλεις να βρεις λύσεις”, δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας πως η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερβούν τις διαφορές τους σε θέματα από την αποκέντρωση μέχρι τις εμπορικές σχέσεις και τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

“Αυτό που λέμε, και ιδιαίτερα εγώ ως κάποια που έζησε το πώς η Γερμανία μπόρεσε να ενωθεί ειρηνικά με τη συμφωνία των γειτόνων της, είναι ότι ο ουκρανικός λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέξει το δρόμο του”, πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία και θέλει αντίθετα να έχει καλές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Μέρκελ στο Κίεβο για την κρίση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στο Κίεβο για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μέρκελ είναι ο σημαντικότερος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της κρίσης που έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μετριάσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών.

Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ’ όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Ντονέτσκ που αποτελεί μια από τις εστίες της εξέγερσης.

Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες, Παρασκευή, η Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Έθεσε το ζήτημα στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών της με τον Πούτιν, τον Ποροσένκο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά της ενέργειες της Ρωσίας, η Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να επιτραπεί στη ρωσική αυτοκινητοπομπη που μεταφέρει βοήθεια να φθάσει αυτούς που έχουν ανάγκη στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές καθώς και στις ουκρανικές αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φθάσουν στις ίδιες περιοχές.

Ο Πούτιν απέρριψε τις επικρίσεις της Μέρκελ.

“Το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. “Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ κρίνουν ότι η Ρωσία προχωρά σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας έναν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά τους ίδιους, είναι «επιτακτική ανάγκη» η ρωσική αυτοκινητοπομπή να αποχωρήσει το ταχύτερο από το ουκρανικό έδαφος, καθώς όπως τόνισαν η αποστολή του κομβόι των 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς το πράσινο φως του Κιέβου αποτελεί μια «επιπρόσθετη πρόκληση και μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

Οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ότι αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με τους Ομπάμα και Μέρκελ η κατάσταση δεν σταματά «να επιδεινώνεται» μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – PHOTO @russian_market via TWITTER

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: