Δικαστής στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ο Λυκούργος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λυκούργος θα είναι ο νέος Κύπριος Δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Ο διορισμός αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αναλάβει καθήκοντα μετά την 6η Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Δικαστή Γεώργιο Αρέστη.

Ο Κωνσταντίνος Λυκούργος, μέχρι σήμερα Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, επικεφαλής στον τομέα του Δικαίου της Ε.Ε. της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, έχει υποδειχθεί ως υποψήφιος από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία που ακολουθείται από την Ε.Ε. για τις περιπτώσεις διορισμού Δικαστών. Υπήρξε συνέντευξη του υποψηφίου στις 28 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε η θετική γνωμάτευση της Επιτροπής του Άρθρου 255 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή αυτή αποτελείται, κυρίως, από Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων κρατών-μελών της Ε.Ε. και η αποστολή της είναι να δίνει γνωματεύσεις για την καταλληλότητα των υποψηφίων. Σημειώνεται συναφώς, ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της έχει εκδώσει επτά αρνητικές γνωματεύσεις, επιβεβαιώνοντας πως η διαδικασία είναι αυστηρή και τα μέλη της Επιτροπής, εάν τούτο κρίνουν σωστό, απορρίπτουν και υποψήφιους που υποδεικνύονται από κράτη-μέλη.

Ο  Κωνσταντίνος Λυκούργος είναι νομικός, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο δημόσιο δίκαιο και προδιδακτορικό δίπλωμα στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και διδακτορικό στα νομικά. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μέλος της νομικής υπηρεσίας και διατελεί μέλος της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα εργασίας για θέματα ΕΕ. στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

lykourgos02-12august2014

Tο Δικαστήριο της Ε.Ε., που  είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ,  διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλες τις χώρες μέλη της. Διευθετεί επίσης τις νομικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν επίσης να προσφύγουν στο Δικαστήριο, εάν θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους δεν έχουν γίνει σεβαστά από κάποιο όργανο της ΕΕ. Πιο σημαντική είναι η δυνατότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στα εθνικά τους δικαστήρια, είτε έναντι του κράτους είτε έναντι άλλων ιδιωτών, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει το δίκαιο της Ε.Ε. και ζητήσουν από το αρμόδιο εθνικό δικαστήριο να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Σε ότι αφορά τη σύνθεση, στο Δικαστήριο της Ε.Ε. μετέχει ένας δικαστής από κάθε χώρα της Ένωσης.

Το Δικαστήριο επικουρούν εννέα “γενικοί εισαγγελείς” που διατυπώνουν τη νομική γνώμη τους για τις υποθέσεις που εξετάζονται από το Δικαστήριο. Αυτό οφείλουν να το πράττουν δημοσίως, με πλήρη αμεροληψία και ανεξαρτησία.

Η θητεία κάθε δικαστή και γενικού εισαγγελέα είναι εξαετής και μπορεί να ανανεωθεί. Ο διορισμός τους γίνεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που τίθενται ενώπιον του Δικαστηρίου και για την καλύτερη νομική προστασία των πολιτών, έχει συσταθεί ένα Γενικό Δικαστήριο, το οποίο ασχολείται με τις υποθέσεις που υποβάλλουν ιδιώτες, εταιρείες και ορισμένοι οργανισμοί, καθώς και με υποθέσεις που σχετίζονται με το δίκαιο ανταγωνισμού. Το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης της Ε.Ε. εκδίδει αποφάσεις για διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελών του προσωπικού της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: