Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Την ετοιμότητά των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργασθούν σε όλα τα επίπεδα με την Κύπρο μετέφεραν στη Λευκωσία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες σειρά επαφών. Παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη για στρατηγική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ James J. Townsend και η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα Amanda Sloat, συναντήθηκαν διαδοχικά χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαίδη. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που συνοδεύονταν και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, επισήμαναν πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Κύπρος προχωρεί στα θέματα ενέργειας χωρίς εμπόδια ενώ επέδειξαν ενδιαφέρον για τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας. Περαιτέρω, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και τα θέματα της τρομοκρατίας, διάδοσης όπλων και της ασφάλειας της θάλασσας.

Η κάθοδος των δυο Αμερικανών αξιωματούχων θεωρείται συνέχεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, τον περασμένο Μάιο. Ήλθαν, βασικά,  στο νησί για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία έχει συζητήσει ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν στη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του.

Η θέση Μπάιντεν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε και χθες από πλευράς Αμερικανών επισήμων στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν. «Είστε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε προς τους Κύπριους αξιωματούχους, «σύμμαχοί μας στην περιοχή». Αναφέρθηκαν και στα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή κυρίως με την ένταση και τις συγκρούσεις, σημειώνοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου.

Είναι σαφές, ανέφεραν στο «Φ» ενημερωμένες πηγές, ότι λόγω της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων η τράπουλα στην περιοχή ξαναμοιράζεται και πως «η Λευκωσία πρέπει να παίξει με τα νέα δεδομένα». Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν και στα όσα είπε στην ομογένεια προχθές ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν για την απόφαση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία.  Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της συνεργασίας τους με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας ενός στρατηγικού τόξου, που θα αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Σε αυτό το τόξο θα περιλάβουν, μεταξύ άλλων και χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Σημειώνεται ότι η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα Amanda Sloat, αναμένεται ότι από την Κύπρο να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΑΜ

Η συνάντηση των Αμερικανών αξιωματούχων με τον υπουργό Άμυνας έγινε σε δυο δόσεις. Πρώτα η συνάντηση στο ΥΠΑΜ, όπου τέθηκαν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Η συμμετοχή της Κύπρου σε μηχανισμούς ασφάλειας, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», αλλά και το εμπάργκο όπλων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Η επίσκεψη στελέχους αμερικανικού Πενταγώνου στο νησί γίνεται για πρώτη φορά και είναι προφανές ότι έχει τη σημασία του. Η δεύτερη φάση της συνάντησης έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου ο ΥΠΑΜ, Χριστόφορος Φωκαίδης παρέθεσε γεύμα στην αμερικανική αποστολή. Παρόντες στο γεύμα ο αρχηγός της Ε.Φ., ο υπαρχηγός και ο επιτελάρχης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Νέα συνάντηση με την Μέρκελ, τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με Rompuy

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την  τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Rompuy συζήτησαν θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις 16 Ιουλίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Οι δυο αναμένεται ότι θα τα πουν και στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση τον  διορισμό υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, καθώς και ο ή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει την Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, θα έχει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σειρά επαφών. Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΖακΚλοντ Γιούγκερ  (θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και τον απερχόμενο Πρόεδρο Μπαρόζο. Περαιτέρω, θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: