Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο κατέγραψε η Ελλάδα




Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στην Ελλάδα κατέγραψε για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε έλλειμμα πρωτογενές, 1,5 δις ευρώ, δηλαδή 0,8% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, προκύπτει υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, φετινού στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, βάσει στοιχείων 5μήνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έτσι, εξαιρουμένου του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ φέτος, από 415 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Όσον αφορά το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αυτό μειώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ (ή στο 1,3% του ΑΕΠ), από τα περίπου 5 δισ. ευρώ (ή 2,7% του ΑΕΠ) που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2013. Και εδώ, προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, φετινού στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Υψηλότερα είναι και τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σύγκριση με τα περυσινά, αλλά και με εκείνα που είχαν τεθεί ως στόχος στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα της τρόικας για το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων, φέτος, επιστροφών φόρων, ωστόσο 70 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Υψηλότερα ήταν και τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, κατα 205 εκατ. ευρώ πιο πάνω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα. Σε 6μηνη βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε αύξηση της τάξης των 211 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι στα φορολογικά έσοδα.

«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η εκτίμηση ότι τα έσοδα, εφέτος, θα κινηθούν εντός στόχου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, και επισημαίνεται ότι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα 1,6 δις, ήταν και οι επιστροφές φόρων – πέρυσι, μόλις 600 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: