Ο Αβραμόπουλος νέος Επίτροπος στην Κομισιόν




Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, “σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Η ιστοσελίδα http://7imeres.gr/ έγραψε σχετικά:

Όπως είχε γράψει πρώτο το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ από τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Σύμφωνος και ο Βενιζέλος με την επιλογή. Τί θα γίνει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την έδρα του στη Βουλή.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδιδε το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ από το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής, η κυβέρνηση απέστειλε την επίσημη πρότασή της στις Βρυξέλλες, ενημέρωνοντας με επιστολή της τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά στις 4 Αυγούστου.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είχαν συνάντηση την Κυριακή, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού ο Δ.Αβραμόπουλος είναι εκτός Αθηνών, και για αυτό επικοινώνησαν τηλεφωνικά, και σύμφωνα με “Τα Νέα” ο Α.Σαμαράς του εξέφρασε την πρόθεσή του να τον προτείνει ως το νέο Επίτροπο της Ελλάδας.

Με τη μετακίνηση του Δ.Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες ανοίγει θέμα για το ποιος θα τον αντικαταστήσει στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ τη θέση του στη Βουλή αναμένεται να πάει ο πρώτος επιλαχών στην Α’ Αθήνας Αθανάσιος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος” δεν έγινε καμία συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για το ποιος θα είναι αντικαταστάτης του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του νέου υπουργού Άμυνας θα εξετασθεί εν καιρώ, αφού ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να παραμείνει στη θέση του έως τα μέσα Οκτωβρίου. Άλλωστε και άλλες χώρες που έχουν επιτρόπους οι οποίοι είναι υπουργοί αναμένεται να παραιτηθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Η επιλογή Αβραμόπουλου, όπως έγραψε το Σάββατο το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, βολεύει τους πάντες, βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο της Κομισιόν και λύνει, μετά από θρίλερ αρκετών, το γρίφο του Επιτρόπου για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαδικασίες για την επιλογή του Επιτρόπου πήραν δραματικές διαστάσεις για την ισορροπία του κυβερνητικού σχηματισμού, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, και έφτασαν τελικά σε ένα “happy end” με την επιλογή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δ. Αβραμόπουλου να αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στις αντιθέσεις, τις τάσεις και τα ρεύματα αλλά και τις πολύπλευρες επιρροές και πιέσεις που είχαν προς στιγμήν οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.

Ήδη από χθες, όπως έγραφε το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, ο ίδιος ο Δ.Αβραμόπουλος είχε αποδεχτεί κατά 90% την πρόταση, ενώ μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του Επιτρόπου, φαίνεται ότι κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις που είχε, λόγω του ότι το ταξίδι στις Βρυξέλλες τον απομακρύνει, σε μία κρίσιμη περίοδο, από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Φαίνεται όμως ότι ο ιστορικός συμβιβασμός δεν έχει να κάνει μόνο με το εσωτερικό της ΝΔ καθ’ όσον θεωρητικά, ο Δ Αβραμόπουλος είναι αποδεκτός από τις περισσότερες τάξεις , πλην φυσικά εκείνης της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και με τον άλλο εταίρο της κυβέρνησης τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος φυσικά συγκατένευσε “μετ’ επαίνων” καθώς είναι γνωστό ότι μετά την “κατάληψη” από μέρος του, του ΥΠΕΞ και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, οι σχέσεις του με τον Δημ.Αβραμόπουλο ήταν εκρηκτικές και προσέφεραν αρκετές επεισοδιακές στιγμές στην κοινή γνώμη.

Από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι ο Αβραμόπουλος έχει πολύ καλές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον αλλά και τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ , έχει αναγνωρισμένη ικανότητα στο διεθνές lobbying αλλά και πρόσβασή σε πολυποίκιλα και πολύμορφα κέντρα εξουσίας στην ΕΕ και σε όλο το κόσμο ενώ και η ικανότητά του και στις διπλωματικές επαφές είναι αδιαμφισβήτητη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: