Λευκός Οίκος στο Ισραήλ: Να προστατευθούν οι άμαχοι




Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, ωστόσο κάλεσε το Τελ Αβίβ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους, καθώς οι νεκροί από την πλευρά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν πλέον τους 560.

“Θα θέλαμε από τους Ισραηλινούς να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών”, είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

“Αυτό που η κλιμάκωση της βίας καθιστά σαφές είναι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει βήματα για την προστασία των πολιτών και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα απευθείας στους Ισραηλινούς”, τόνισε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, άρχισε τη Δευτέρα μια διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν την πρόκληση που παρουσιάζεται ώστε να βρεθεί μία λύση με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και εξαιτίας των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

«Ο στόχος είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. . . Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει γρήγορα και βεβαίως δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θα θέλαμε επίσης να ήταν η πιο ξεκάθαρη δυνατή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Εάν καταφέρναμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια άμεση εκεχειρία σχετικά απαλλαγμένη από όρους, θα το δεχόμασταν αμέσως», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Κέρι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν απόψε, ενώ αύριο (Τρίτη) θα συναντηθεί με Αιγυπτίους ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων πιθανόν και με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι καθώς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ-Αραμπί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τα βασικά θύματα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς υποσχέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο για να συζητήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Κέρι. «Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες – για τα παιδιά, τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ. Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, και έτσι πρέπει να εργαστούν, μέσω πληρεξουσίων, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες περισσότεροι από 570 παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και περίπου 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΕΚΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή στη Λωρίδα της Γάζας την 8η Ιουλίου, ανακοίνωσε απόψε ο ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των προσώπων τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έχει ξεπεράσει το όριο των 100.000 ανθρώπων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Είναι ένα σημείο καμπής για την UNRWA, καθώς ο αριθμός των προσώπων που αναζητούν καταφύγιο στις υπηρεσίες μας είναι διπλάσιος από εκείνον της τελευταίας σύγκρουσης, το 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρίστοφερ Γκάνες, ανακοινώνοντας ότι ανοίγουν 69 νέα καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πάνω από 570 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 3.350 έχουν τραυματιστεί μέσα τις 14 ημέρες της επιχείρησης των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατάσταση για τους [Παλαιστίνιους] πολίτες ξεπερνά κάθε φαντασία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Γκάνες.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, REUTERS, AFP

PHOTO: President Barack Obama and Staff Sergeant Ryan M. Pitts bow their heads during the benediction at the Medal of Honor ceremony for SSG Pitts in the East Room of the White House, July 21, 2014. At left is SSG Pitt’s wife Amy and one-year-old son Lucas. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: