ΗΠΑ στη Μόσχα: Παραβιάσατε τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά




Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF, 1987) προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας, ανακοίνωσε μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει θέσει επανειλημμένως το σοβαρό αυτό ζήτημα στη Μόσχα και ζητεί επείγουσες συνομιλίες για το θέμα.

Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ως στόχο την εξάλειξη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουαζιέρας με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα της συνθήκης INF. Ζητούμε από τη Ρωσία να συμμορφωθεί και πάλι προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο αυτό και να εξαλείψει και να απαγορεύσει κάθε είδος απαγορευμένου οπλικού συστήματος κατά επαληθεύσιμο τρόπο”, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους για το ζήτημα, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και το αμερικανικό Κονγκρέσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Παράλληλα, σε ένδειξη της σημασίας που η Ουάσινγκτον αποδίδει στο ζήτημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επιστολή προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το θέμα έχει προκύψει εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δοκιμή από τη Ρωσία πυραύλου, πιθανόν κατά παραβίαση της συνθήκης INF. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008.

Η Ανίτα Φριντ, υφυπουργός Εξωτερικών για την Πυρηνική και Στρατηγική Πολιτική, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κονγκρέσο τον Απρίλιο ότι υπάρχουν ανησυχίες εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία δεν τηρεί τη συνθήκη INF και ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με το ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την προσήλωσή της στη συνθήκη INF.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τρίτη τη Μόσχα ότι έχει παραβιάσει τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς και κάλεσε για διμερείς συνομιλίες επί του ζητήματος, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της επιδείνωσης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

«Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχουμε προσπαθήσει να συζητήσουμε με τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτή την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας για τη συλλογική ασφάλεια, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 750 χιλιάδες ευρώ) για νέα στήριξη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Η οικονομική αυτή βοήθεια περιλαμβάνει συνεισφορές προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για ιατρική βοήθεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μικρά έργα ανοικοδόμησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες της Ρωσίας κατέληξαν οι Βρυξέλλες

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το νέο γύρο ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Στον κατάλογο των προσώπων που θα υποστούν τις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και εταιρείες που θα δουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες να “παγώνουν”, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο κατάλογος αυτός αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη και αποτελεί προσθήκη στην προϋπάρχουσα λίστα των 87 προσώπων και 20 οργανισμών που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών.

Τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν ανώνυμοι είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, όμως στους στόχους των κυρώσεων περιλαμβάνονται πρόσωπα και εταιρείες που στηρίζουν ή ωφελήθηκαν από την αποσταθεροποίηση και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

“Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεμονωμένα πρόσωπα, ημέτερους και οντότητες”, είπε ο ένας από αυτούς. Ένας άλλος σημείωσε ότι ο κατάλογος “επιδέχεται νομικές βελτιώσεις” και η σύνταξή του θα ολοκληρωθεί αύριο, αφού οι διπλωμάτες της ΕΕ συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: