Εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ – Νεκρός ο γιος ανώτερου στελέχους της Χαμάς




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της και έως τώρα έχει αφήσει πίσω της πάνω από 350 νεκρούς.

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια είναι ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι –μουν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή από την Κυριακή για να εκφράσει την «αλληλεγγύη του» και να βοηθήσει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, που έχουν εμπλακεί εδώ και 12 ημέρες σε μία αιματηρή σύγκρουση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι- μουν προτίθεται να ενεργήσει «σε διαβούλευση με τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, για να σταματήσει η βία και να βρεθεί μια λύση» στη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός¨ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν της Ιορδανίας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μία από τις πιο αιματηρές ημέρες από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, με το θάνατο 47 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα αλλά και δύο ισραηλινών στρατιωτών.

Η επιστροφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Mideast Israel Palestinians

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ αρχηγός του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας θα συναντηθούν σήμερα Κυριακή στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Οι πηγές που είναι κοντά στη Χαμάς καθώς και παλαιστινιακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι ο Μεσάαλ και ο Αμπάς θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και ενώ όλες οι έως τώρα προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία έχουν αποτύχει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση κατά των παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς από της 8 Ιουλίου ενώ από την περασμένη Πέμπτη είναι σε εξέλιξη χερσαία εισβολή ισραηλινών δυνάμεων που αναζητούν τις θέσεις εκτόξευσης των ρουκετών που πέφτουν κατά κύματα απο τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος καθώς και τις σήραγγες από τις οποίες οι μαχητές της Χαμάς επιχειρούν να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Αξιωματούχοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναφέρει ότι τουλάχιστον 335 παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της 12ημερης σύγκρουσης.

Απέτυχε η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε χθες Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι απέτυχε η διπλωματική προσπάθεια να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη 12ημερη φονική σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς μπορώ να πω ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός δεν έχει ακουστεί και αντίθετα μας ανησυχεί ο κίνδυνος για περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων» είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λοράντ Φαμπιούς μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: