ΔΕΗ: Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Μουτσινά για το δημοψήφισμα




Συνέχεια, στην κατ΄αρχήν συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μουτσινάς, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση για την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπειών των κομμάτων την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ, που κατά την εκτίμηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Κουτσούμπα, την οποία πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν ως «ευγενική και τυπική».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωσή του, αντικείμενο της συζήτησης του κ. Τσίπρα με τους άλλους αρχηγούς, ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στον νόμο για την κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος. Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου, πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, δεδομένου, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44, απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη αναφορικά με το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ

Με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση εφαρμόζει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του συνόλου της δημόσιας επιχείρησης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρώτο στάδιο ήταν η πώληση του ΑΔΜΗΕ, του μονοπωλιακού δηλαδή δικτύου διανομής ενέργειας, το δεύτερο είναι η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το τρίτο είναι η τελική απόσυρση του κράτους από την ενέργεια μέσα από τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών της «μεγάλης ΔΕΗ». Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση δεν έρχεται μόνο να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και μεταβιβάζει έναντι πινακίου φακής τα κομμάτια εκείνα με τα μεγαλύτερα περιθώρια μελλοντικής ανάπτυξης, τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και τα πλέον κρίσιμα ορυκτά κοιτάσματα στη χώρα.

Επιπρόσθετα, ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» παραβιάζει κατάφορα την κοινοτική νομοθεσία καθώς απαγορεύει την πρακτικά την «μεγάλη» από το να την ανταγωνίζεται. Εξάλλου, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν προκύπτει από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργεια που εφαρμόζεται από το 1998 στην ΕΕ αλλά είναι αποκλειστικά πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της Τρόικας. Όπως δείχνει η διεθνή εμπειρία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για του έλληνες καταναλωτές και την ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια να αποτραπεί το οικονομικό αυτό έγκλημα μέσα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει εντός και εκτός κοινοβουλίου αλλά με την ολόπλευρη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζουν την διατήρηση ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στην ενέργεια και την μετάβαση σε ένα βιώσιμο και πράσινο μοντέλο ενεργειακού σχεδιασμού μακριά από οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα.

Εξάλλου, με τις ακροάσεις εκπροσώπων φορέων, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλιας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως είπε, ακρωτηριάζει την επιχείρηση, ενώ υποστήριξε ότι στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αντέκρουσε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναπτυξιακή νομοθετική πρωτοβουλία προς όφελος και της ΔΕΗ και των καταναλωτών υποστηρίζοντας ότι «όχι μόνο δεν ισχύουν οι διάφοροι νεολογισμοί που ακούγονται, αλλά εγκαθίσταται μία ιδιότυπη ολιγαρχία».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς, επισήμανε ότι «η κατάτμηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει».

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: