Χέρι βοηθείας από Ε.Ε. και ΗΠΑ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό θα επιδιώξουν Αθήνα και Λευκωσία. Αυτό συμφώνησαν χθες στις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένοι από τους συνεργάτες τους. Την ίδια ώρα, οι πρωτοβουλίες που αποφασίσθηκαν να αναληφθούν από τις δυο κυβερνήσεις θα στραφούν και προς τους Αμερικανούς με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Στη συνάντηση στο Μαξίμου, αποφασίσθηκαν οι επόμενες κινήσεις που αφορούν το Κυπριακό.

Πρώτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη θέσει στο νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούγκερ την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κυπριακό με στόχο να εναρμονισθεί η λύση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιούγκερ στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα και ανέλαβε να συζητήσει το θέμα τούτο. Την ίδια ημέρα θα βρεθεί στην Ουαλία για τη σύνοδο τιυ ΝΑΤΟ, που θα θέσει το Κυπριακό τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Τούρκους. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο κυβερνήσεις θα αναδείξουν τους κινδύνους που υπάρχουν και για τη λειτουργία της Ε.Ε. εάν η λύση δεν συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, έχουν εκφράσει ανησυχία για τις προσεγγίσεις της τουρκικής πλευράς και για την αντίληψη που υπάρχει για τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία της Ε.Ε.

Δεύτερο, είναι προφανές πως υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με το Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί, κάτι που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Μπάιντεν, θεωρούν τον Ερντογάν αστάθμητο παράγοντα και πως δεν μπορούν να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε περισσότερο το λόγο από ελλαδικής πλευράς στη σύσκεψη, είπε πως ακόμη και ο Νταβούτογλου να είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, όταν ο Ερντογάν εκλεγεί Πρόεδρος, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Οι Τούρκοι, όπως ανέφερε, είναι αρνητικοί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε πως θα πρέπει να επανέλθει το πακέτο των ΜΟΕ, που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απορρίφθηκε από τους Τούρκους, προσθέτοντας πως τούτο πρέπει να γίνει και τώρα. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, για πρώτη φορά, μίλησε για το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Ανέφερε, όπως πληροφορούμαστε, πως εάν δεν υπήρχε το πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στις συνομιλίες, να αναζητούνταν άλλες συμβιβαστικές φόρμουλες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε ενδελεχώς για την πορεία των συνομιλιών και αναφέρθηκε στις πολλές δυσκολίες και στην εμπλοκή που υπάρχει στις συζητήσεις. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Λευκωσία σε σχέση με τα ενεργειακά. Ειδική αναφορά έγινε στις συζητήσεις με την Αίγυπτο.

Θέματα οικονομίας δεν τέθηκαν, ούτε και σε σχέση αγωγές που κατατέθηκαν κατά του ελληνικού κράτους από την πρώην Λαϊκή. Η ελλαδική πλευρά ήταν πάντως, προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό. Γι αυτό, όπως πληροφορούμαστε και παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείριση Δημοσίου Χρέους, Στ. Παπαδόπουλος.

ΘΑ ΔΕΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν έγινε χθες, όπως ανακοινώθηκε. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα δει και θα ενημερώσει σήμερα το πρωί τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ, και του Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα συναντηθεί με τη Χρυσή Αυγή.

ΗΜΙΩΡΗ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης είχαν καταρχήν συνάντηση μισής ώρας, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Ευάγγελου ΒενιζέλουκαιΙωάννη Κασουλίδη αντιστοίχως. Στη συνέχεια, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων και από τις δυο πλευρές. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διπλωμάτης, Παντελής Παντελίδης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Καμία προσέγγιση στις συνομιλίες

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αναφέροντας για παράδειγμα την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ή «την θεαματική Τουρκική προσπάθεια απαξίωσης των πολύ σημαντικών προτάσεων Αναστασιάδη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», υπέδειξε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σημαντική προσέγγιση απόψεων». Μάλλον, είπε, «θα έλεγα επιβεβαίωση διαφορών έχουμε ανάμεσα σε θέσεις που παραμένουν συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες και σε πολλά θέματα και επιμέρους και θεμελιώδη». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, είπε πως  η τ/κ πλευρά, φαίνεται να «αρνείται να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά σε καίρια ζητήματα». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν «να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», με παράλληλη άσκηση πιέσεων από τρίτους παράγοντες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμείνει στο κοινό ανακοινωθέν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «εκεί που απαντάται και συναντάται η δυσκολία είναι ακριβώς εις την άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί εις τα όσα έχει δεσμευτεί,  είτε με βάση το κοινό ανακοινωθέν είτε με βάση τα όσα άφηνε προπαγανδιστικά να εννοηθούν».

«Κοινή διαπίστωση είναι ότι, το κοινό ανακοινωθέν θέτει τα πλαίσια μέσα στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν. Αλλά και αποτελεί την ασπίδα, αν θέλετε, για σημαντικά θέματα που και ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει: την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάγκη υλοποίησης και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μια λύση, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της μιας και μόνης κυριαρχίας, μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας και βεβαίως της μιας και μόνης υπηκοότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος. Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς την Αθήνα για τη στήριξη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: