Το ΔΝΤ χαιρετίζει τη νέα έξοδο στις αγορές, δεν απολογείται για το Πρόγραμμα




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ, www.in.gr

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κλήθηκε σήμερα Πέμπτη να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου. Όπως σημείωσε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας από τους αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος και είναι απολύτως θεμιτός.

«Καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για την νέα έκδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «αν και θα απαιτηθεί χρόνος» για να εξέλθει πλήρως και σε μόνιμη βάση η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές , ωστόσο αυτές οι εκδόσεις αποτελούν σημαντικό βήμα.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τη δημόσια απολογία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το γεγονός ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις του οργανισμού για τη βρετανική οικονομία ήταν λανθασμένες και ειδικά το εάν το Ταμείο αποσκοπεί να ζητήσει συγνώμη και για τα λάθη της τρόικας στην ελληνική περίπτωση ο Ράις εμφανίσθηκε ελάχιστα απολογητικός.

Όπως είπε το ΔΝΤ έχει μιλήσει επανειλημμένως  με ειλικρίνεια για το ελληνικό πρόγραμμα και έχει κάνει  τις απαραίτητες προσαρμογές. «Έχουμε στενή συνεργασία με την ευρωζώνη και με τις ελληνικές Αρχές και μοιραζόμαστε τις ίδιες επιδιώξεις», τόνισε. Ωστόσο, κληθείς να διευκρινίσει για το εάν αυτή του η δήλωση είναι απολογία είπε :«Δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

Αναφορικά με την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ο εκπρόσωπο του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο αναμένει ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 και ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για εφέτος. Ωστόσο, σημείωσε πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 -2016 , που προβλέπουν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους , θα απαιτήσουν «πρόσθετες προσπάθειες». Ξεκαθάρισε δε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων που θα οδηγούσαν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σκέλος της φορολογικής διοίκησης.

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση», προσθέτοντας επίσης ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, όπως σημείωσε, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».

Σε ερώτηση όσον αφορά τη «δημόσια απολογία» της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με ισχυρούς εταίρους στην Ευρώπη και με την ελληνική κυβέρνηση και μοιραζόμαστε τις ίδιες επιδιώξεις».

Σε δεύτερη ερώτηση αν η συγκεκριμένη τοποθέτησή του εκλαμβάνεται ως «απολογία», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε και για την πιθανότητα λήψης «νέων μέτρων», αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Πολ Τόμσεν, αλλά και στα όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά και το ΔΝΤ αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Όσον αφορά το 2015 και 2016, δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016), θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες», όπως τόνισε σημειώνοντας την αναγκαιότητα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επόμενη επιθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος θα βρίσκεται στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι, αλλά μέσα στον Ιούλιο θα επισκεφθεί την Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο, δήλωσε ο κ. Ράις, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και την επίσκεψη του Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ Παναγιώτου, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: