Στις 2 Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ




Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας.

Επίσης, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ψέμα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μειώνει τις τιμές» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης. Οι διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τιμή μας και καμάρι μας»..

Αποφάσεις για μια νικηφόρα στρατηγική, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για την αμφίπλευρη διεύρυνση ο Δημ. Παδημούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Ο κόσμος περιμένει από μας πράξη, εξωστρέφεια, συσπείρωση και σοβαρότητα. Αυτό που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου είναι το εάν θα επιδιώξουμε αμφίπλευρα ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις -πλην της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των νεοναζί της ΧΑ- για ν’ αλλάξει ρότα αυτός ο τόπος. Το ζητούμενο τώρα είναι να το θέσουμε σε εφαρμογή όλοι μαζί. Δεν είναι επίσης ζητούμενο να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει στο εσωτερικό του διαφορετικές απόψεις και να τις συζητά. Κάθε άλλο. Τιμή μας και καμάρι μας που δεν είμαστε αρχηγικό “μαγαζί”» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημείωσε: «Αυτό που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ δεν ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, απευθύνεται σε τριτοκοσμικές χώρες. Εδώ πάνε να το περάσουν με διαδικασίες fast track και μπιτ-παρά. Είναι ψέμα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μειώνει τις τιμές. H ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει και οι τιμές αυξάνονται. Και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι να αυξηθούν κι άλλο και ο κόσμος το διαπιστώνει αυτό στα τιμολόγιά του».

Το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” σημαίνει πρόσθετα βάρη για τους λαϊκούς καταναλωτές και για τους εργαζόμενους του κλάδου, αναφέρει το ΚΚΕ

«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η “απελευθέρωση” και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας», αναφέρει σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.

«Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής τής απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, όμως, και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου».

«Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλον τον λαό είναι η πάλη ενάντια στην με οποιοδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ που «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με αλλά λόγια οι Έλληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι – κομμάτι της ΔΕΗ».

Η ΔΗΜΑΡ: Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τάσσεται η ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωσή της, είναι ωστόσο αντίθετη ως προς την πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ, με αφορμή την ικανοποίηση της σχετικής προαπαιτούμενης δέσμευσης για την εκταμίευση της επόμενης δανεικής δόσης.

«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της “Μικρής ΔΕΗ”, δηλαδή, του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι τάσσεται «υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων- ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε, ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «επανεξέταση» προειλημμένων αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας.

«Αυτό που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία είναι η όποια κοροϊδία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, που σύντομα θα εξαντληθεί προ της επιμονής της “αδηφάγου τρόικας”» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: