Ποιοί “μαγειρεύουν” τη βιωσιμότητα του χρέους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.epikaira.gr, www.mignatiou.com

Η πρόβλεψη των οικονομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος για το ελληνικό χρέος διαφέρει εντελώς από τους αριθμούς και τα ποσά που παρουσιάζουν συχνά η κυβέρνηση και οι δανειστές. Τούτο σημαίνει ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε το 2022, ούτε αργότερα -θα έλεγα πως δεν θα είναι ποτέ, αλλά οικονομολόγος ΔΕΝ είμαι…

Το θέμα του χρέους είναι το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, μετά την «επιτυχία» της να επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα, που αποδέχθηκαν τελικά και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών έχουν χρέος και υποχρέωση να προετοιμαστούν κατάλληλα και να επιχειρήσουν –όπως εισηγείται η κ. Κριστίν Λαγκάρντ- την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία θα ήθελαν να είναι γενναία και να καλύπτει ποσά μέχρι τα 120 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ.

Βεβαίως, η αναφορά των οικονομολόγων της ΤτΕ στη μη βιωσιμότητα του χρέους, είναι συγκλονιστική διότι διαψεύδει και …δίνει στεγνά ως ψεύτες τους συναδέλφους τους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι προφανώς «μαγειρεύουν» τους αριθμούς με τρόπο που να μην ερεθίζονται, ούτε να εκνευρίζονται οι πολίτες των χωρών που είδαν τις οικονομίες τους να γίνονται συντρίμια και στάκτη. Διότι στην ουσία επέβαλαν σκληρά μέτρα στους Ελληνες πολίτες στη βάση των εκθέσεων αυτών, που έχουν πέσει έξω, σχεδόν στην ολότητά τους.

Οι ξένοι οικονομολόγοι και εκπρόσωποι των δανειστών, είναι …ξένοι και στο κάτω-κάτω της γραφής έχουν βασιστεί σε μοντέλα που υποτίθεται πως θεωρήθηκαν “επιτυχημένα» από το ΔΝΤ. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι δικοί μας δέχθηκαν τις εισηγήσεις τους; Επιπρόσθετα, και τουλάχιστον στην περίπτωση της χώρας μας –και αποδεικνύεται από τα γεγονότα- όχι μόνο δεν έγινε καλή δουλειά, αλλά έχοντας απέναντί τους μία πελαγωμένη κυβέρνηση υπό τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, μας έδωσαν πρόγραμμα που ούτε μπορούσε η χώρα να υλοποιήσει, ούτε άρμοζε για τον ευρωπαϊκό νότο αφού σχεδιάστηκε για συγκεκριμένο κράτος του βορρά, με διαφορετική νοοτροπία γι’ αυτό που ονομάζουμε «εργασία», με δυνατή βιομηχανία, κάτι που δεν έχουμε στην Ελλάδα και σωστό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η χώρα μοντέλο που μας πρόσφεραν ως «πρότυπο», αφορούσε κράτος με μεγάλα τραπεζικά προβλήματα. Ενώ το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αφορά και σήμερα αποκλειστικά το «δημόσιο» και τις χιλιάδες των υπαλλήλων του, αρκετοί εκ των οποίων δεν είχαν αντικείμενο και κάθονταν στο σπίτι τους αφού η επιταγή ερχόταν πάντα στην ώρα της, δούλευαν – δεν δούλευαν.

Το «κούρεμα» του χρέους είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Χαρδούβελλης δεν έχουν εκφράσει δημόσια τις απόψεις τους για το μείζον ζήτημα, πέραν κάποιων δηλώσεων, που γίνονται για να πειστεί ο λαός για την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Προγράμματος. Ομως, έφτασε η στιγμή να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις τους, μιάς και στο Ταμείο έχουν καταλήξει στα συμπεράσματά τους και προκρίνουν γενναίο «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Είναι χαρακτηριστική μία κουβέντα, που λένε πως ακούγεται κάθε φορά που η υπόθεση της Ελλάδας οδηγείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ: Για πόσο θα «μαγειρεύονται» οι αριθμοί ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα.

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να παρουσιάζουν βιωσιμότητα για …πάντα, μιάς ο τρόπος που πιστοποιείται συνοδεύεται από πολλά αν. Ομως, η Ελλάδα και ο λαός της πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Διότι το «Ελληνικό Πρόγραμμα» εισήλθε στο πέμπτο έτος και στο τούνελ δεν βλέπουμε φως, αντιθέτως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη λήψη νέων μέτρων. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί, και διότι δεν αντέχει άλλα μέτρα ο λαός, και επειδή συντηρούνται και ενισχύονται δυνάμεις, που επιφυλάσσουν στραγγαλισμό της Δημοκρατίας…

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: