Ελεύθεροι μερικοί Τούρκοι όμηροι – Μόσχα: Τα γεγονότα στο Ιράκ δείχνουν την “πλήρη” αποτυχία των ΗΠΑ




Ελεύθεροι αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνται όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι απελευθερωθέντες είναι 31 οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι κρατούνταν τις δύο τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk και την ανακοίνωση μιας συνδικαλιστικής ένωσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων αυτών. Αν αληθεύει η πληροφορία αυτή για την απελευθέρωση των οδηγών φορτηγών, αυτή την στιγμή εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους Ιρακινούς μαχητές σχεδόν 50 μέλη του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης.

Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την “πλήρη” αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

“Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί “γι’αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ”.

Κατά την προέλασή τους, οι σουνίτες αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, προήλασαν χθες στην πόλη Μπαϊτζί, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, πυρπολώντας το δικαστήριο της πόλης και το αστυνομικό τμήμα.

Το διυλιστήριο παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το Ιράκ δεν εισάγει καύσιμα και τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ είναι ασφαλή, σημείωσε επίσης ο Λουάιμπι.

“Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί φυλάσσεται πλήρως από τις ειδικές δυνάμεις και λειτουργεί κανονικά τώρα”, συμπλήρωσε εξάλλου και ένας αξιωματούχος του διυλιστηρίου.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν παράλληλα ότι επιπλέον ειδικές δυνάμεις εστάλησαν για να φρουρήσουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Μπαϊτζί χθες, στις οποίες εκτός του διυλιστηρίου περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για τους Πεσμεργκά, τις δυνάμεις ασφαλείας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, διέφυγε σήμερα επίθεσης που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του στην επαρχία του Κιρκούκ, δήλωσε Κούρδος αξιωματικός.

Ο Τζαάφαρ Μουστάφα είχε μόλις επιθεωρήσει κουρδικές μονάδες νοτιοδυτικά της πόλης του Κιρκούκ όταν σημειώθηκε η έκρηξη αυτή, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους των Πεσμεργκά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σίρκο Ραούφ.

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών οι οποίοι προελαύνουν στην χώρα.

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί σήμερα, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα.

“Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα λόγω έλλειψης απαρτίας”, δήλωσε ο βουλευτής Άμαρ Τοχμέ.

Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι και το γραφείο του προέδρου της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν καταθέσει χθες κοινό αίτημα στο κοινοβούλιο για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα, λόγω της προέλασης του ΙΚΙΛ.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν την σημερινή συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ.

Η ματαίωση αυτής της συνεδρίασης δείχνει τις δυσλειτουργίες του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει πολύ λίγα σημαντικά νομοθετήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέλη του δεν δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο έργο του.

Το ΙΚΙΛ το οποίο έχει θέσει υπό τον έλεγχό του από την Τρίτη την Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, όπως και περιοχών των γειτονικών επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, προελαύνει τώρα προς την Βαγδάτη.

Biden11-12june2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προελαύνουν προς τη Βαγδάτη οι αντάρτες – Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν

Οι σουνίτες τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους μια νέα πόλη στο Ιράκ και κατευθύνονται στην Βαγδάτη, σε μια αστραπιαία επιχείρηση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα και η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών.

Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απέναντι στις αποδιοργανωμένες κυβερνητικές δυνάμεις και μια ανίσχυρη σιιτική κυβέρνηση, ανάγκασε μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι κάλεσε τους αντάρτες να “προελάσουν στη Βαγδάτη” και επέκρινε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για “ανικανότητα”, σε χθεσινό ηχητικό του μήνυμα το οποίο μεταφράστηκε από το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

“Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη”, τόνισε.

Από την Τρίτη, οι ισλαμιστές μαχητές –τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες– κατέλαβαν στο βορρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και, τομείς στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, με σουνιτικό πληθυσμό. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Επίσης προσπάθησαν, μάταια, να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.

Παράλληλα το ΙΚΙΛ κρατεί ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, μεταξύ τους ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων καθώς και 31 οδηγούς τουρκικών φορτηγών στην επαρχία αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε στις 18.30΄ώρα Ελλάδος για να εξετάσει την κατάσταση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο της Μοσούλης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ ότι θα υποστούν “τα σοβαρότερα αντίποινα” αν κάνουν το παραμικρό κακό στους ομήρους.

Το σιιτικό Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι που αντιμετωπίζει “την τρομοκρατία”.

“Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ιρακινή ηγεσία την ώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την απαραίτητη εθνική ενότητα ώστε να κερδίσει τη μάχη κατά του ΙΚΙΛ”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Δεν θα σταλούν αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι “ανοιχτό” στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αμερικανική διπλωματία δήλωσε ότι εδώ και μήνες είχε εκφράσει “ανησυχίες” για την “τρομοκρατική απειλή” που θέτει το ΙΚΙΛ για όλη την περιοχή.

Συνεπώς η Ουάσινγκτον “είναι έτοιμη” να βοηθήσει τη Βαγδάτη απέναντι στην “επίθεση” του ΙΚΙΛ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι ανακοινώνοντας “αύξηση της αμερικανικής βοήθειας”.

Ωστόσο σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ “δεν σκοπεύουν” να στείλουν δυνάμεις τους στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε η Πσάκι, μετά την αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 του τελευταίου αμερικανού στρατιώτη, έπειτα από την οκταετή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Το 2011, η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων, αυτών που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης στη θέα των τζιχαντιστών.

Συνεδριάζει σήμερα το ιρακινό κοινοβούλιο

Το ΙΚΙΛ, που θέλει την ίδρυση ισλαμικού κράτους, προειδοποίησε ότι “δεν θα σταματήσει τις ευλογημένες εισβολές”. Ελέγχει ήδη περιοχές της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ, στα συριακά σύνορα. Η οργάνωση που κατηγορείται για ωμότητες στη Συρία, διατηρεί μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, αυξάνοντας τους φόβους μιας εδαφικής ενότητας με το βορειοδυτικό Ιράκ.

Σε μια συμβολική κίνηση, η οργάνωση ανάρτησε χθες στο διαδίκτυο φωτογραφίες τζιχαντιστών που ανοίγουν με εκσκαφέα ένα δρόμο μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Ανίσχυρη και αποδυναμωμένη από τις θρησκευτικές διαιρέσεις, η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο που συνεδριάζει σήμερα να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Απέναντι στην προέλαση των τζιχανιστών στο βορρά, στρατιώτες και αστυνομικοί προέβαλαν ελάχιστη αντίσταση, με τον κυβερνήτη της Νινευί να κατηγορεί τους στρατιωτικούς διοικητές ότι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, “τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός και γύρω από τη Μοσούλη”, μια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Πενήντα χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που περιμένουν σε κουρδικό οδόφραγμα για να πάρουν άδεια παραμονής για το αυτόνομο Κουρδιστάν.

Στη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές, με στρατιωτικές στολές ή μαύρα ρούχα και ακάλυπτο το πρόσωπο, έχουν λάβει θέσεις κοντά σε τράπεζες, κυβερνητικές υπηρεσίες και στην έδρα της τοπικής διοίκησης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ συγκροτείται κυρίως από πρώην στελέχη και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ Χουσέιν που προσχώρησαν στην εξέγερση μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν την Τετάρτη έκκληση για την «άμεση» απελευθέρωση των πενήντα τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ, ανέφερε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από την τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο αντιπρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις ενέργειες των ανταρτων (της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) και ζήτησε την άμεση και ασφαλή επιστροφή του προσωπικού και των οικογενειών τους » ανέφερε σε ανακοίνωσή ο Λευκός Οίκος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζουν «τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την απειλή των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον τούρκο πρωθυπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να στηρίξουν τις ενέργειες της Τουρκίας για να επιτρέψουν με ασφάλεια οι πολίτες της » και ότι θα παραμείνουν «σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ για να βρουν μια λύση για την κατάσταση στο Ιράκ ».

Η Τουρκία ενημέρωσε την Τετάρτη τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την κατάσταση με την ομηρία των πολιτών της, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε στους ισλαμιστές μαχητές «με πολύ σοβαρά αντίποινα» σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για τη ζωή των ομήρων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η κυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών λέγοντας ότι είναι “ανοιχτή” στην ιδέα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών για να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών στο έδαφός του, δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας δυτικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε σχετικές αναφορές που μετέδωσε η εφημερίδα Wall Street.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει την Βαγδάτη και να της παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, ενδεχομένως μέσω αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ;

Οι τζιχανιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησαν αστραπιαίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη. Αυτό φαίνεται να ζητά ο εκπρόσωπος των σουνιτών ανταρτών από τους μαχητές του, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων. Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι ακούγεται να λέει «στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη» και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα».

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ, που αντιμετωπίζει τις αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις των τζιχανιστών του ΙΚΙΛ, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. (1830 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι- μουν.

Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, παρακλάδι της αλ Κάιντα και σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να ζητήσει την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: