Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος, ενώ έπρεπε να χαίρεται. Διότι μέσα σε 15 μήνες πέτυχε να αρχίσουν οι ξένοι να αποδέχονται ότι είναι η τουρκική πλευρά αυτή η οποία αρνείται πεισματικά μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Είναι δικαιολογημένος ο θυμός του γιά τις απαράδεκτες θέσεις που κατέθεσε στην κοινή συνάντησή τους ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ένα απομεινάρι του πολύ κακού παρελθόντος, του άκρατου τουρκικού εθνικισμού και του επικίνδυνου ανθελληνισμού.

Την ίδια στιγμή κάνει και ένα λάθος ο κ. Αναστασιάδης… Δεν εκμεταλλεύεται την κατάσταση, όπως την περιέγραψα παραπάνω, για να αρχίσει να αποστασιοποιείται από θέσεις που αποδέχθηκαν οι προκάτοχοί του –και υποστήριξε με φανατισμό ο ίδιος- και οι οποίες είναι συνταγή καταστροφής του ελληνικού στοιχείου στο νησί.

’Εσχάτως, συμβαίνουν περίεργα πράγματα στο νησί. Εχει οργανωθεί η Ομάδα Κρούσης, που θα αναλάβει δράση όταν και όποτε καθοριστούν τα δημοψηφίσματα. Τα μέλη της λένε πως δεν είναι Ελληνες και ότι έχουν «κυπριακή συνείδηση», και δείχνουν μία δουλοπρεπή στάση και αποδέχονται λύσεις που εξυπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας. Και βεβαίως δεν αναφέρομαι στον κ. Αναστασιάδη, αλλά σε συνεργάτες του, οι οποίοι παίζουν παιγνίδια εις βάρος και του ιδίου ανταλλάσοντας ηλεκτρονικά μηνύματα με εκπροσώπους της δύναμης κατοχής, τα οποία οι Τούρκοι θα τα χρησιμοποιήσουν και μία μέρα θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο.

Εγώ θα τα λέω και ας στεναχωριέται ο κ. Αναστασιάδης… Ακουσα ότι ενώ είναι «κολλημένος» στο απαράδεκτο «κοινό ανακοινωθέν», την ιδια στιγμή κανεί και μερικές κινήσεις «μερικής απομάκρυνσης» από αυτό. Διότι ισχύει και στην περίπτωση του σημερινού Προέδρου η ρύση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα. Όταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στηρίζει την πολύπαθη Κυπριακή Δημοκρατία από τη στιγμή που φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι την αναχώρησή του, και όταν οι Αμερικανοί σκέφτονται σοβαρά να διευθετήσουν επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στο Λευκό Οίκο, εσύ κ. Πρόεδρε πως κάθεσαι και συζητάς με τον ηγέτη του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος σε αντιμετωπίζει και ως κατώτερό του…

Τι στο καλό πρέπει να γίνει για να συνέλθουν οι ηγέτες της Κύπρου; Η τουρκική πλευρά –και τους βγάζω το καπέλο- έχει μείνει σταθερή στις θέσεις της από το 1955, αντίθετα από εμάς που έχουμε μεταλλαχθεί. Ο διαπραγματευτής του κατοχικού καθεστώτος κατέθεσε προτάσεις για το περιουσιακό με λογική εθνικού ξεκαθαρισμού. Είναι από τις περιπτώσεις που λες «δεν συζητώ ξανά μαζί σας» διότι είστε τρελλοί. Πόσο μαζοχιστές είναι οι δικοί μας να ακούνε ότι πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους στο «εθνικό ξεκαθάρισμα» και να μην τους ανεβαίνει το αιμα στο κεφάλι.

Ο κ. Αναστασιάδης άκουσε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ότι δεν θα τον πιέσει κανένας, δεν θα τον απειλήσει κανένας να αποδεχθεί οτιδήποτε που δεν πιστεύει. Τι άλλο έπρεπε να του πει; Είμαι δε βέβαιος πως του εξέφρασε θέσεις, τις οποίες δεν ακούει από τους Αμερικανούς διπλωμάτες… Ένα είναι βέβαιο: Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν και τα λόγια που είπε συνιστούν μερική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. κ. Αναστασιάδης πρέπει να «κτίσει» πάνω στην επίσκεψη και το κυριότερο πρέπει να αναθεωρήσει θέσεις που υποστήριξε στο παρελθόν και δεν εξυπηρετούσαν τα κυπριακά εθνικά στρατηγικά συμφέροντα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου. Ο κ. Γαλανός φαίνεται ότι προτίμησε να μην παραβρεθεί φέτος στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, όπου τον περίμεναν οι ηγέτες της Ομογένειας με πολλές ερωτήσεις και απορίες για τη λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου κατέληξε να είναι σόου του Μουφτή και μάλιστα μπροστά από τον Επιτάφιο. Ο κ. Γαλανός είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν ευθύνη για το θέμα, καθώς «έβαλαν πλάτη» για την εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Ο κ. Χρήστος Χριστοφίδης, αξιωματούχος του κομμουνιστικού κόμματος του νησιού, απάντησε στο σχόλιό μου της περασμένης Κυριακής για τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Η επιστολή δημοσιεύεται ολόκληρη στη σελίδα ΧΧΧ. Αποδεκτά όσα αναφέρει… Θα διαφωνήσω μόνο στο σημείο για τις θέσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο εθνικό θέμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της επιστολής του. Ο κ. Χριστοφίδης είναι από τους νέους πολιτικούς, που εάν αφεθούν απερίσπαστοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙΙ: Μετά το τέλος των καλλιτεχνικών του υποχρεώσεων, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ ασχολείται και πάλι με το αγαπημένο του σπορ, δηλαδή με την υπονόμευση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο τελευταίος πρέπει να σκεφθεί πλέον την πιθανότητα να τον διαγράψει και να τον στείλει στο ΔΗΣΥ και επίσημα, όπου βεβαίως θα δεινοπαθήσει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο άθλιος χαφιές της βρετανικής πρεσβείας, η οποία τον προστατεύει, την ίδια στιγμή χρωστά χιλιάδες ευρώ στο κυπριακό κράτος. Ελπίζω ότι οι δανειστές θα ασχοληθούν κάποια στιγμή με όλα αυτά τα τρωκτικά που ρήμαξαν το κράτος και τις τράπεζες, και οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: