Τη βοήθεια των ΗΠΑ για προώθηση των ΜΟΕ και της λύσης, ζήτησε ο Αναστασιάδης




Τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του αντιπροέδρου Τζοζεφ Μπάιντεν, στις προσπάθειες προώθησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι σθεναρή πεποίθησή μου ότι περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν μια καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας μια δυναμική αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη προς τη λύση και να δοκιμάσουν τις τουρκικές προθέσεις. Το πακέτο των προτάσεων που έχω υποβάλει περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα κερδίζουν όλοι και θα αλλάξουν την κατάσταση», ανέφερε στην πρόποση του κατά το γεύμα που παραθέτει προς τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, που έχει ένα πολύ αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό, θα έχει μια παραγωγική στάση όχι μόνο στην υλοποίηση των ΜΟΕ αλλά ειδικότερα προς το στόχο της επίτευξης λύσης.

«Βασιζόμαστε στην πολύτιμη βοήθειά σας στον να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις για εφαρμογή των ΜΟΕ και να φτάσουμε σε λύση», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μπάιντεν: Παίκτης κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε για να πετύχετε», είπε.

Αναφερόμενος στα αποθέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε πως η Κύπρος θα γίνει παίχτης κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε μια νέα πηγή ενέργειας για το φυσικό αέριο. «Έχετε ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας. Γι` αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι καλύτερες μέρες έρχονται για την Κύπρο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: