Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία μετά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς, ο οποίος ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για μια από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων —τις οποίες δεν κατονόμασε— στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.

Για το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αθανάσιος Γκαβός, μετέδωσε:

Εν μέσω αντιδράσεων και φόβων για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε ότι η σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο 65χρονος ηγέτης του κόμματος, που αποτελούσε την πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης σε σχέση με την εκτέλεση από τους Ρεπουμπλικάνους παραστρατιωτικούς της Τζιν ΜακΚόνβιλ, μητέρας δέκα παιδιών, πριν από 42 χρόνια.
Ο κ. Άνταμς πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, ωστόσο πρώην μέλη του ΙΡΑ ισχυρίστηκαν ότι ήταν αυτός που οργάνωσε τη δολοφονία.

Η αναπληρώτρια ηγέτης του Σιν Φέιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ έκανε λόγο για πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη, ενώ ο αναπληρωτής Πρώτος Υπουργός της τοπικής κυβέρνησης Μάρτιν ΜακΓκίνες, επίσης στέλεχος του κόμματος, εκτίμησε ότι σκοπός της σύλληψης ήταν να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε τρεις εβδομάδες.
Ο εκπρόσωπος του κ. Κάμερον ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για απολύτως ανεξάρτητο αστυνομικό ζήτημα, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη.

Ο εκπρόσωπος επιχείρησε επίσης να διαχωρίσει τη σύλληψη από την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αναλυτές ωστόσο θεωρούν πως η απόφαση της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας αναπόφευκτα θα δυναμιτίσει το κλίμα.

Η σύλληψη του Τζέρι Άνταμς και πρώην παραστρατιωτικών για την υπόθεση ΜακΚόνβιλ ακολούθησε εντολή αμερικανικού δικαστηρίου προς πανεπιστήμιο της Βοστώνης να παραδώσει στις Αρχές παλαιές συνομιλίες με μέλη του ΙΡΑ που είχαν ηχογραφηθεί με τη συμφωνία ότι θα δημοσιοποιούνταν μετά το θάνατό τους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακρίνει χθες το βράδυ τον ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς όσον αφορά την απαγωγή και την δολοφονία στα τέλη του 1972 της Τζιν Μακόνβιλ, ανακοίνωσε το κόμμα του, έπειτα από ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία ότι οι επιθεωρητές που ερευνούν την υπόθεση έχουν συλλάβει έναν 65χρονο.

Ο Τζέρι Άνταμς αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι είναι “αθώος όσον αφορά οποιαδήποτε πτυχή” της δολοφονίας της Μακόνβιλ, μιας χήρας μητέρας 10 παιδιών, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA το 1972.

“Τον περασμένο μήνα ο Τζέρι Άνταμς δήλωσε ότι προτίθεται να έχει μια συνάντηση με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας όσον αφορά την περίπτωση της Τζιν Μακόνβιλ. Η συνάντηση αυτή γίνεται απόψε”, προσθέτει το Σιν Φέιν στην ανακοίνωσή του η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε ότι ένας άνδρας “παρουσιάστηκε” στην αστυνομία απόψε, αλλά δεν κατονόμασε τον ύποπτο.

ΠΗΓΗ: REUTERS, CNA-ΚΥΠΕ, ANA-MPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: