Ο σοφός λαός και οι ευρωεκλογές




Του Λυκούργου Λιαρόπουλου, www.ethnos.gr

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε εμπεδώσει πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραδεχθεί ότι δεν θα γίνει κυβέρνηση στους επόμενους λίγους μήνες. Το προφανές ότι προχθές είχαμε ευρωεκλογές και όχι βουλευτικές δεν κατασιγάζει τη δίψα της νιότης για εξουσία και των παλιοσειρών για ανάκτηση περασμένων μεγαλείων. Το ζεϊμπέκικο της νίκης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου θύμισε Τσοχατζόπουλο, με ό,τι αυτό σημαίνει, και ίσως σημαίνει πολλά. Θα το δούμε πολύ σύντομα.

Ομως, όπως είπε ο Σαίξπηρ στον «Μάκβεθ», «η Ζωή είναι αδυσώπητος παίκτης που όλα τα κάνει μαντάρα, συχνά χωρίς νόημα». Σε μία όχι τόσο περίεργη τροπή των πραγμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει άμεσα και, μάλιστα, με απόλυτη εξουσία. Η κ. Δούρου, η πιο αυθεντική έκφραση του Homus Syrizus, γίνεται επίσημα πρωθυπουργός του 40% της Ελλάδας σε τρεις μήνες. Θα μπορέσουμε έτσι να δούμε σε ζωντανή μετάδοση τι, πραγματικά, σημαίνει ο «ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Μετά, αν όλοι είμαστε εδώ, ως «λαός στην εξουσία», μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην «τελική λύση».

Πρέπει να είναι κανείς παρανοϊκός για να πιστεύει ότι ένας λαός που δίνει τέτοια ποσοστά σε ναζιστές, ψεκασμένους και ιστορικά απολιθώματα είναι σοφός. Παρ’ όλα αυτά κάτι ήξερε ο Σαίξπηρ, και ίσως επαληθεύεται ένας άλλος μύθος περί του «καλού Θεού της Ελλάδας». Μας έδωσε μία ευκαιρία για να δούμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον, αν βέβαια, πέντε χρόνια κ. Δούρου και όσων η παρουσία της συνεπάγεται δεν αποδειχθούν μοιραία από μόνα τους.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Τα κονδύλια που πρέπει να απορροφηθούν σε παραγωγικές χρήσεις, η δυνατότητα παρέμβασης σε έργα εθνικής σημασίας, όπως διαχείριση απορριμμάτων και αντιπλημμυρικά, τα λιμάνια, και δεκάδες άλλες δράσεις, είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη χώρα.

Η κ. Δούρου, από την 1η Σεπτεμβρίου, μπορεί, ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, να σταματήσει, έργα και δράσεις δισεκατομμυρίων και, φυσικά, ελέγχει πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Οτιδήποτε δεν έχει συμβασιοποιηθεί ακόμη μπορεί να «επανεξετασθεί» προς όφελος του «Λαού» και όχι των «συμφερόντων». Το ζωντανό πείραμα με 4 εκατ. πειραματόζωα είναι ήδη σε εξέλιξη. Δεν υποτιμώ τη σημασία των πειραμάτων στην επιστήμη, αλλά μία μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά δημοτικό διαμέρισμα και κάποιες πρώτες δηλώσεις δίνουν πληροφορίες. Και θυμίζω ότι, τις περισσότερες φορές, το πειραματόζωο δεν έχει καλή τύχη, ακόμη και αν προάγει τη γνώση μας που, δυστυχώς, είναι η «στερνή».

* O Λυκούργος Λιαρόπουλος, Oμότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: