Οι αιτίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη




Την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη διερευνά άρθρο γνώμης του Harold Meyerson στην εφημερίδα WASHINGTON POST με τίτλο «What fueled the rise of the Euroright» σημειώνοντας ότι παρά τη σαφή επικράτηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, με ποσοστό 70% περίπου, οι υπόλοιπες έδρες θα καταληφθούν στην πλειοψηφία τους από εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και τάσσονται κατά της μετανάστευσης και των ομοφυλοφίλων, ενώ ορισμένα εξ αυτών, κυρίως η ελληνική Χρυσή Αυγή είναι σαφώς νεοναζιστικά προκρίνοντας τη βία ως μορφή πολιτικής δράσης.

Ως αιτίες της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων ο αρθρογράφος αναφέρει τις κακοτεχνίες των πολιτικών και οικονομικών ελίτ στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συνθήκη του Μάαστριχτ, το 1992, προσέθεσε τα ευρωπαϊκά κράτη σε δημοσιονομικές πολιτικές που απαγορεύουν αντικυκλικές δαπάνες σε περιόδους ύφεσης. Η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος χωρίς κοινό προϋπολογισμό αφαίρεσε από τα κράτη τη δυνατότητα υποτίμησης των νομισμάτων τους για την τόνωση των εξαγωγών και την ανάταξη των οικονομιών τους. Στις αιτίες πρέπει επίσης να προσμετρηθεί και η γερμανική αδιαλλαξία, καθώς η Γερμανία επέμεινε στις περικοπές των δαπανών των προβληματικών οικονομιών ακόμη και όταν τα φορολογικά έσοδα άρχισαν να υποχωρούν. Η ανεργία έπληξε το ένα τέταρτο της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα, ενώ η νεανική ανεργία διπλασιάστηκε στην Ισπανία και στην Ιταλία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν συνειδητοποίησε ότι επέβαλε στην Ελλάδα τον ίδιο τοξικό συνδυασμό οικονομικής πολιτικής και πολιτικής απόγνωσης που είχε οδηγήσει το δικό της κράτος στα χέρια του Χίτλερ.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μια έκρηξη του αυτοχθονισμού σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, διαμορφώνοντας μια σειρά από «αποδιοπομπαίους τράγους» όπως τους μετανάστες.

Τέλος η άνοδος της Ακροδεξιάς οφείλεται στον περιορισμό της διάχυσης των εισοδημάτων, που χαρακτήριζε κάποτε τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης και στην όξυνση της οικονομικής ανισότητας. Η οικονομική ασφάλεια και η κοινή ευημερία της μεταπολεμικής γενιάς έχει εκλείψει από τη Δύση, μολονότι οι κοινωνικές δημοκρατίες της βόρειας Ευρώπης και το σύστημα εταιρικής δημοκρατίας της Γερμανίας κατόρθωσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

http://www.washingtonpost.com/opinions/harold-meyerson-what-caused-the-rise-of-the-euroright/2014/05/29/dcf8afc0-e693-11e3-a86b-362fd5443d19_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: