Ευρωεκλογές: Αποχή και ωχαδερφισμός




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, www.ethnos.gr

Κλασική έκφραση ωχαδερφισμού και πολιτικής ανωριμότητας αποτελεί η επιλογή πολλών -δυστυχώς- συμπολιτών μας, να μη μετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Με το ισοπεδωτικό επιχείρημα – άλλοθι «όλοι το ίδιο είναι» προτιμούν την… ασφάλεια του καναπέ τους ή τώρα το καλοκαίρι τον… φραπέ στην παραλία από το να πάρουν οι ίδιοι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι οι ίδιοι που απέχουν είναι και οι πρώτοι που ασκούν κριτική αμέσως μετά τις εκλογές στις ηγεσίες που αναδείχθηκαν. Είτε αυτές οι ηγεσίες αφορούν τις τοπικές κοινωνίες είτε το Ευρωκοινοβούλιο είτε την κυβέρνηση. Πόσο δίκαιο και πόσο δημοκρατικό είναι άραγε αυτό; Να μην έχεις συμμετάσχει σε μια διαδικασία και στη συνέχεια να είσαι ο πιο επιθετικός απέναντι στις ηγεσίες που άλλοι επέλεξαν για σένα; Ας ήσουν πιο σοβαρός, πιο ευαισθητοποιημένος πολιτικά και ας προσπαθούσες με την ψήφο του να αναδείξεις τους καλύτερους ή εν πάση περιπτώσει τους λιγότερο κακούς, είναι η απάντηση. Είναι δε γελοίο να αναδεικνύεται ο καφές με τη… βερμούδα στην παράλια σε πολιτική στάση και ως επανάσταση (!!) κατά του πολιτικού κατεστημένου, γενικώς!

Στην Ελλάδα, ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς σε πολιτικό – κομματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στις επικείμενες ευρωεκλογές στο συνταγματικό τόξο, υπάρχουν δεκάδες κόμματα (μεγάλα και μικρά) που μπορεί να εκφράσουν ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να απέχεις; Γιατί να εμφανιστείς τόσο ανεύθυνος;

Η ψήφος είναι πράγματι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά σε μια περίοδο σαν κι αυτή που βιώνει η χώρα μας. Οι πολίτες, όλοι εμείς, προφανώς και έχουμε ευθύνη για τις πολιτικές ηγεσίες που θα αναδειχθούν. Για τα πρόσωπα που θα στείλουμε στην Ευρωβουλή και κυρίως για το μήνυμα που θα εκπέμψουμε και σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα. Τα διλήμματα είναι «καθαρά» και ο καθένας από μας είναι ελεύθερος να απαντήσει όπως θέλει, αλλά αυτό πρέπει να το κάνει στην κάλπη. Την Κυριακή. Οχι στο καφενείο την επόμενη μέρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: