Ερευνα για τη στάση κρατών-μελών έναντι της Ε.Ε.




Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Pew Research Center, έχει ενισχυθεί η στήριξη επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ισπανίας) προς τους θεσμούς της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών αυτού του μήνα, ωστόσο μια πλειοψηφία πολιτών εξακολουθεί να αισθάνεται ότι η ΕΕ δεν κατανοεί τις ανάγκες τους, αναφέρει η Victoria Dendrinou σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Pew Survey Shows Public Support for EU Rebounding».

Συγκεκριμένα, η διάθεση έναντι της ΕΕ έχει βελτιωθεί σε έξι από τις επτά προαναφερθείσες χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία που παρουσίασε άνοδο 13% στις θετικές απόψεις των ερωτηθέντων πολιτών της για την ΕΕ, συγκριτικά με το 2013. Ωστόσο, περίπου τα 2/3 των συνολικά ερωτηθέντων πολιτών δήλωσαν ότι η ΕΕ δεν κατανοεί τις ανάγκες τους, ενώ περίπου το 90% των Ελλήνων χαρακτήρισε την ΕΕ ως παρεμβατική στα εθνικά τους θέματα.

Παράλληλα, τονίζεται, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία ήταν μονοψήφια τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας τους ακολουθεί θετική πορεία, παρότι φέτος περισσότεροι πολίτες (στο σύνολο των ερωτηθέντων) συγκριτικά με το 2013 έκριναν ότι η οικονομική ενσωμάτωση ενίσχυσε την οικονομία (με ισχυρό προβάδισμα Βρετανών και Πολωνών). Παράλληλα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, με τους Γερμανούς, τους Έλληνες και τους Ισπανούς να σημειώνουν ποσοστό περίπου 70%.

Η έρευνα του Pew Research Center εξέτασε επίσης τις απόψεις για τη μετανάστευση, σημείο πόλωσης ενόψει των ευρωεκλογών, καταδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βρετανία επιθυμούν μείωση της μετανάστευσης, εν μέρει λόγω του ότι πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι οι μετανάστες στερούν θέσεις εργασίας και κοινωνικά οφέλη από άλλους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα αποτυγχάνουν στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140512-714560.html?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Support for E.U. Improves, Poll Finds». Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η βαθύτερη δυσαρέσκεια προς την ΕΕ εντοπίζεται σε χώρες που επλήγησαν εντονότερα από την οικονομική κρίση, όπως την Ιταλία και την Ελλάδα, στις οποίες τα υψηλά επίπεδα εχθρότητας έναντι των μεταναστών και των μειονοτήτων έχουν ενισχύσει τη στήριξη προς εξτρεμιστικές ομάδες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, το 47% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αντισημιτικά συναισθήματα, ενώ ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό εξέφρασε αρνητικές απόψεις για τους Ρομά και τους Μουσουλμάνους.

http://www.nytimes.com/2014/05/13/world/europe/support-for-eu-improves-poll-finds.html?partner=rss&emc=rss

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: