Ο Μπ. Ομπάμα και ο Ολάντ προειδοποιούν τη Μόσχα για επιπλέον “κυρώσεις”

Φωτογραφία White House, EPA
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον «κυρώσεων» εάν συνεχίσει να προκαλεί την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Εννέα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, «οι πρόεδροι υπογράμμισαν ότι η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον σημαντικές κυρώσεις εάν διατηρήσει την προκλητική και αποσταθεροποιητική της στάση» υπογραμμίζεται σε ένα δελτίο τύπου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Νιγηρία,όπου η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 μαθήτριες.

B5C4FD27-61EE-4600-9BF1-2B608DBC52C0_mw1024_s_n

Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία ζήτησε η Ουκρανία

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν «κρυφό πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Ντεστσίτσια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα της χώρας αυτής, ενώ έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι υποδαυλίζει τις εξεγέρσεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που ο Πούτιν έχει αρνηθεί.

«Η Δύση θα πρέπει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις που θα έχουν ως στόχο συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, όπως οι τράπεζες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το Σάββατο. «Είναι επίσης σημαντικό να επιβληθούν προληπτικές κυρώσεις προτού η Ρωσία κάνει μεγαλύτερη ζημιά», είπε.

Ο κ. Ντεστσίτσια προειδοποίησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι «η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο Λούχανσκ και το Ντόνετσκ» και πρόσθεσε πως εάν δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή απέναντι στη Ρωσία.

Ο ουκρανός ΥΠ.ΕΞ είπε ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να «εισβάλει ανοικτά» στην Ουκρανία επειδή φοβάται τις συνέπειες, όπως η περαιτέρω επιβολή κυρώσεων και για το λόγο αυτό το Κρεμλίνο στέλνει «τρομοκράτες να δημιουργήσουν αναταραχές με στόχο να θέσουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας υπό τον έλεγχό του».

Είπε επίσης ότι τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούν οι «επαναστάτες», όπως τα πολυβόλα, προέρχονται από τα αποθέματα του ρωσικού στρατού, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον ρωσικό στρατό και δεν θα ήταν δυνατό να περιέλθουν στα χέρια των «επαναστατών» με άλλον τρόπο. «Συνοριοφύλακες συνέλαβαν λαθρέμπορους που προσπαθούσαν να περάσουν τα όπλα αυτά στην Ουκρανία», είπε.

«Επιπλέον, έχουμε παρακολουθήσει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των αυτονομιστών και Ρώσων πρακτόρων που αποδεικνύουν ότι λαμβάνουν τις οδηγίες τους από τη Ρωσία».

Ο κ. Ντεστσίτσια εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα αποτραπούν απο το να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου εξαιτίας του φόβου τους για τους «τρομοκράτες» και τα αντίποινα.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal