Οι Αμερικανοί “ανησυχούν βαθύτατα” για την αναβίωση της εσωτερικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα




Η 17 Νοέμβρη και ο Επαναστατικός Αγώνας παραμένουν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη διεθνή τρομοκρατία που αφορά το έτος 2013. Την ίδια στιγμή, εκφράζεται «βαθύτατη ανησυχία» για τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα και την επανεμφάνιση φαινομένων που είχαν εκλείψει μετά τη σύλληψη των στελεχών της 17 Νοέμβρη.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε έλεγχο σε 3.318 τραπεζικές συναλλαγές, τις οποίες θεώρησε ύποπτες για χρηματισμό των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση δεν προέκυψε ο΄τε ένδειξη χρημαοδότησης.

Η έκθεση φορά την περασμένη χρονιά και σ’ αυτήν καταγράφονται επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς από αναρχικές ομάδες, που δρουν στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρομοκρατικές πράξεις θεωρούνται περισσότερο ως επιθέσεις με πολιτικό συμβολισμό και λιγότερο ως επιθέσεις που αποσκοπούσαν στην πρόκληση θυμάτων. Τονίζεται δε ότι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει ισχυρή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενισχυθεί ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρατίθενται τα περιστατικά, όπως;

Η επίθεση στις 20 Ιανουαρίου στο κέντρο της Αθήνας από Συνωμοσία Πυρήνων Φωτιάς, ο εντοπισμός στις 20 Ιουλίου από την ακτοφυλακή κοντά στην Χίο, σκάφους με οπλισμό και τούρκο καταζητούμενο, η δολοφονία την 1η Νοεμβρίου των δυο μελών της ΧΑ, στις 24 Δεκεμβρίου την απειλή αναρχικής ομάδας ότι θα μολύνει με δηλητήριο προϊόντα της κοκα κόλα και στις 30 Δεκεμβρίου η επίθεση εναντίον της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση πραγματοποιούνται συχνά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μικρής κλίμακας επιθέσεις αναρχικών εναντίον ιδιοκτησιών πολιτικών προσώπων, τραπεζών, υπουργείων, εφοριών και ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Καταγράφεται η επίθεση εναντίον της Citibankn στο Νέο Ηράκλειο όπου κανείς δεν ανέλαβε ευθύνη. Γίνεται αναφορά στον ρόλο της Ειδικής Μονάδας για την Καταπολέμηση Ειδικών και Βίαιων Εγκλημάτων, στο αδύναμο, όπως το χαρακτηρίζει, σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στα σύνορα και στην ευκολία δημιουργίας πλαστών ταυτοτήτων καθώς η Ελλάδα παραμένει πίσω στην υιοθέτηση της τεχνολογίας ψηφιακών φωτογραφιών και βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Οι Αμερικανοί καταγράφουν την καταδίκη πέντε μελών του Επαναστατικού Αγώνα, όπως και τις αλλεπάλληλες αναβολές που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στα μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων.

Καταγράφεται και η ανησυχία για τη φύση των ελληνικών συνόρων, αφού παρατηρείται αδυναμία ελέγχου ροής μεταναστών από την θάλασσα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: