Αδιέξοδο για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές




Αδιέξοδο παρατηρείται στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σχετικά με το είδος των συναλλαγών που θα φορολογούνται, αναφέρει η Rebecca Christie σε ανταπόκρισή τα από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Nations Seeking Transaction Levy Remain Stuck on What to Tax» επισημαίνοντας ότι ο χρόνος αρχίζει να κυλάει αντίστροφα ενόψει των ευρωεκλογών.

Όπως φαίνεται από έγγραφα της ΕΕ, οι 11 χώρες που τάσσονται υπέρ της επιβολής φόρου παραμένουν διχασμένες εάν θα φορολογούνται όλα τα χρηματοοικονομικά παράγωγα ή μόνο τα μετοχικά παράγωγα ή κανένα είδος παραγώγων. Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και της Βρετανίας που έχει απορρίψει την επιβολή φόρου, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που τάσσονται υπέρ της επιβολής του φόρου, επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διερευνούν τώρα μια σταδιακή προσέγγιση που θα μπορούσε να στοχοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών τα επόμενα χρόνια.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από χώρες που λένε ‘ναι’, θα φορολογήσουμε τα παράγωγα, αλλά δεν θέτουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για κούφιες υποσχέσεις» επισημαίνει ο AlexandreNaulot, σύμβουλος πολιτικής στην Oxfam France.

Οι υπέρμαχοι του φόρου επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διερευνούν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ρυθμιστικές αρχές των χρηματοοικονομικών αγορών, ώστε να ελέγχουν εάν οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες καταβάλλουν ως οφείλουν τις εισφορές τους, ενώ οι αντίπαλοι του μέτρου ισχυρίζονται ότι η επιβολή φόρου θα έπληττε τις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς να αποδίδει μεγάλα οφέλη.

Τα κράτη που ασκούν πιέσεις για την επιβολή φόρου είναι διχασμένα επίσης σχετικά με το ποιος θα συλλέγει τους φόρους, εάν δηλαδή θα παρακρατείται στην χώρα που βρίσκεται η εταιρεία που πραγματοποιεί την συναλλαγή ή στην χώρα που πραγματοποιείται η συναλλαγή.

Σε ένα από τα κείμενα που ετοίμασε η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αναφέρεται ότι «μια πιθανή λύση θα ήταν να συνεχισθεί η διερεύνηση για μια προοδευτική εφαρμογή του φόρου» προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αυτή «θα μπορούσε ένα επικεντρωθεί στην φορολόγηση μετοχών και παραγώγων».

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-25/eu-nations-seeking-transaction-levy-remain-stuck-on-what-to-tax.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: