WSJ: Εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα




Τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή αύξηση ύψους €1.75 δις, τη δεύτερη που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα εντός της εβδομάδας, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στον τραπεζικό τομέα της χώρας, προβάλλει ο Stelios Bouras, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’s Piraeus Bank Completes Share Capital Increase». Συγκεκριμένα, διευκρινίζει η ανταπόκριση, η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης εγχώριας πιστώτριας τράπεζας από πλευράς επενδυτικών αγαθών, πραγματοποιήθηκε μια  ημέρα μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank για την ολοκλήρωση μιας άλλης αύξησης κεφαλαίου ύψους €1.2 δις, μετά την επιτυχή τοποθέτηση των μετοχών σε ξένους επενδυτές.

Αναφορά γίνεται επίσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών που αν και συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να φθάσουν στο απόγειό τους στα τέλη του 2014, ωστόσο οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για τη συγκέντρωση νέων πόρων φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε περίπου μισό δις ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου, το πρώτο ομόλογο που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009. «Ο βαθμός συμμετοχής και οι σχετικώς μικρές εκπτώσεις υποδηλώνουν μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα», τόνισε ο Παναγιώτης Κλαδής, αναλυτής στην NGB Securities.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140326-710435.html?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο των Ν. Χρυσολωρά και Ε. Χρέπα στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒLOOMBERG, με τίτλο «Greek Banks’ Capital Increases Signal End to Isolation».

Στο δημοσίευμα προβάλλεται η δήλωση του Προέδρου της Τράπεζας Μ. Σάλλα ότι οι διεθνείς επενδυτές πρόσφεραν περίπου €5.5 δις και για τις δύο τράπεζες. «Πιστεύουμε ότι αμφότερα τα κεφάλαια  είναι ιστορικής σημασίας για την ελληνική τραπεζική αγορά και ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Σάλλας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Γιαννούλης, συνιδρυτής της ανεξάρτητης κυπριακής εταιρείας ερευνών ResearchGreece, επεσήμανε τηλεφωνικά ότι «η υπερβολική ζήτηση αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Αυτοί που πιστεύουν στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας υπερτερούν έναντι όσων που δεν πιστεύουν σ΄αυτήν».

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-26/greek-banks-capital-increases-signal-end-to-isolation.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: