Σκέψεις για αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη




Η ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα εξυπηρετούσε τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη από άποψη εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λαμβάνουν σήμερα περίπου το 30% του αερίου τους από τη Ρωσία και  χώρες όπως η Γερμανία και η Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις ενεργειακές περικοπές με πολιτικά κίνητρα.

Αυτό υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της στην έντυπη έκδοση με τίτλο «Natural Gas as a Diplomatic Tool» (σελ. Α24).

Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η σύνταξη της ΝΥΤ, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας οφείλει να επιταχύνει την αναθεώρηση των αιτήσεων για εξαγωγές στην Ευρώπη και το Κογκρέσο θα πρέπει να συμβάλει στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς Αμερικανούς συμμάχους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως στοιχείο μιας διπλωματικής προσέγγισης που επίσης περιλαμβάνει τη στήριξη άλλων κρατών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, υπό την Hillary Rodham Clinton, διευκρινίζει η ΝΥΤ, ανέθεσε αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα στο Γραφείο Ενεργειακών Πηγών (Bureau of Energy Resources), το οποίο βοήθησε τα ευρωπαϊκά κράτη να μειώσουν την εξάρτησή τους από ρωσικό αέριο, αγοράζοντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από την Αφρική.

http://www.nytimes.com/2014/03/07/opinion/natural-gas-as-a-diplomatic-tool.html?hp&rref=opinion

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Στις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνοντας έμφαση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ για τη Ρωσία, στην τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν, στις πρώτες περιορισμένες κυρώσεις που αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στη συνάντηση των ΥΠΕΞ, Κέρι και Λαβρόφ στη Ρώμη, αλλά και στη βούληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, παρά τον εκνευρισμό που συνεχίζει να προκαλεί στη Δύση η ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Σε ρεπορτάζ των Chelsea J. Carter. Laura Smith-Spark και Michael Holmes στη ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Ukraine PM: Crimea ‘was, is and will be an integral part of Ukraine’» καταγράφονται οι χθεσινές εξελίξεις για μια κρίση η οποία «απειλεί να διχοτομήσει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και να αποκόψει τη Ρωσία από τη Δύση».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, στη Ρώμη, και όπως δήλωσε ο πρώτος, μετά το πέρας των συνομιλιών, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες και μέρες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, παρά την διαφοροποίησή τους στο θέμα της Κριμαίας.

Παράλληλα κατά την τηλεφωνική, ωριαία, συνομιλία, που είχαν οι Πρόεδροι, Ομπάμα και Πούτιν, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, και ότι μπορεί να υπάρξει διπλωματική διέξοδος από την κρίση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου Πούτιν η τηλεφωνική συνομιλία ανέδειξε διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις για τα αίτια της κρίσης και την τρέχουσα κατάσταση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία. Σημείωσε ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ.

http://edition.cnn.com/2014/03/06/world/europe/ukraine-russia-tensions/index.html?hpt=hp_t1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: