ΗΠΑ: Αυξάνουμε τη συμμετοχή μας στην αεράμυνα των βαλτικών χωρών




Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει άλλες χώρες που ίσως αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον. Ως πρώτο βήμα, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις ότι οι Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν την αεροπορία της Πολωνίας ενώ την ίδια στιγμή θα αυξηθεί η αμερικανική συμμετοχή στην αεράμυνα των βαλτικών χωρών.

Είναι σημαντικό ότι ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στις χώρες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες –όπως είπε- υπέφεραν για μισό αιώνα από τη σοβιετική κυριαρχία. Ο κ. Χέιγκελ συνομίλησε επανηλειμμένα με το Ρώσο ομόλογό του, ενώ σήμερα τηλεφώνησε και ο αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσι στον Ρώσο ομόλογό του.

Στην κατάθεσή του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας απέφυγε να αναφερθεί στις στρατιωτικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα θέμα που έκλεισε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στη σύσκεψη κορυφής του Λευκού Οίκου, που έγινε τη Δευτέρα. Η εντολή του Αμερικανού προέδρου είναι να δοθεί χρόνος στη διπλωματία.

Στη διάρκεια της σνομιλίας του με τον κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος Ομπάμα πρότεινε τα εξής:

Αποκλιμάκωση, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Για την Αμερική αποκλιμάκωση σημαίνει απόσυρση όλων των Ρώσων στρατιωτών στα στρατόπεδά τους στην Κριμαία, ενώ για το θέμα της νομιμότητας της νέας ηγεσίας στην Ουκρανία, ο κ. Ομπάμα πρότεινε να επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο κ. Πούτιν.

Το παραπάνω σχέδιο τέθηκε στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ. Προηγουμένως οι υπουργοί Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας Τζον Κέρι, Γουίλιαμ Χέιγκ και Αντρέι Ντεσίτσια, συμφώνησαν σχετικά με την αποστολή διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το οποίο υπογράφηκε το 1994 ανάμεσα στις ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία που συμφώνησαν να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητά της και προσκαλούμε τη νέα ουκρανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενέργειες που ενδέχεται να κλιμακώσουν την κατάσταση», αναφέρεται στο κείμενο.

Τονίζεται ότι η Ρωσία παραβίασε επανειλημμένα την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητά της, κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη διεθνή θέση της Ρωσίας και να οδηγήσουν σε περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Αναφέρεται ότι στη συνάντηση οι κυβερνήσεις των τριών χωρών συζήτησαν για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να εμπλακεί σε διαβουλεύσεις με την Ουκρανία, «όπως είχε δεσμευθεί με την υπογραφεί του Μνημονίου της Βουδαπέστης». Οι τρεις χώρες συμφώνησαν για τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η οποία θα διευκολυνθεί από «μέλη της διεθνούς κοινότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για την επίλυση της παρούσας κατάστασης».

Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε πως «διεθνείς παρατηρητές θα έπρεπε να σταλούν άμεσα στην Ουκρανία, ειδικά στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία». Επισημαίνεται, μάλιστα, πως οι τρεις κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την αξία της προστασίας των δικαιωμάτων των Ουκρανών πολιτών και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από μη νόμιμες κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων, την στρατιωτική δραστηριότητα και τον τρόπο μεταχείρισης προς τους Ουκρανούς ανεξαρτήτως εθνικότητας και γλώσσας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι και συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο τέλος του γεύματος εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων της Ομάδας Διεθνούς Υποστήριξης στον Λίβανο ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν για έναν καφέ στην οροφή του προεδρικού μεγάρου με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο που ο Λαβρόφ βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με σημαντικούς δυτικούς ομολόγους του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: