Εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ




Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχουν πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας κατά τις σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια έσχατη διπλωματική προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας.

“Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει αναλάβει καμία πραγματική δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης, κάνει τις σημερινές συνομιλίες μια φοβερά δύσκολη αποστολή”, δήλωσε ο Χέιγκ.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία “θα είναι άνευ σημασίας”.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και η διατύπωση της ερώτησης που τίθεται στους κατοίκους της Κριμαίας είναι αμφισβητήσιμες, δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σάφερ, σύμφωνα με τον οποίο το αποτέλεσμα δεν θα παίξει κανένα ρόλο για τη συνέχιση των εξελίξεων, στα μάτια των Ευρωπαίων.

Το δημοψήφισμα αυτό καθ’ αυτό “επιταχύνει την κλιμάκωση της κατάστασης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι νέες ουκρανικές αρχές στο Κίεβο χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα αυτό.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις ταραχές με έναν νεκρό στο Ντονέτσκ.

“Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών της στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα για τους προστατεύσει”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι οι αρχές στο Κίεβο πρέπει να αφοπλίσουν τους ενόπλους, να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν διαδηλώσεις”, τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ίδια ανακοίνωσή του.

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εκφόρτωσε σήμερα φορτηγά, στρατεύματα και τουλάχιστον ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού σε κόλπο κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην ουκρανική χερσόνησο.

Δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι είδε φορτηγά να βγαίνουν από το Yamal 156, ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πολεμικό πλοίο, στον κόλπο Καζατσάγια κοντά στη Σεβαστούπολη. Ένα φορτηγό καρότσα μετέφερε ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov hold a brief one-on-one conversation on the patio at Winfield House, the U.S. Ambassador’s Residence in London, United Kingdom, before the start of a formal bilateral discussion focused on Russian intervention in Crimea on March 14, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: