Διαψεύδει η Λευκωσία τις χιαστί επισκέψεις Αναστασιάδη – Έρογλου




Λευκωσία: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης διέψευσε ότι η Τουρκία πρότεινε επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στην Άγκυρα και επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύει τουρκική εφημερίδα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι αυτή η περίοδος δεν προσφέρεται για συμβολισμούς και ότι ακόμα κι αν υπήρχε τέτοια πρόταση, δεν θα γινόταν αποδεκτή.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως «θα πρέπει να μείνουμε στο σχήμα των επισκέψεων των διαπραγματευτών στην Αθήνα και την Άγκυρα αντίστοιχα και να δούμε πώς προχωρεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, λέγοντας πως είναι γεγονός και θεωρείται ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προθυμοποιείται να βοηθήσει όχι εκ του παρασκηνίου.

«Η βοήθεια αυτή αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλά και επί της ουσίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πιθανόν να συμφωνηθούν παράλληλα» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σχολιάζοντας, τέλος, πληροφορίες ότι είναι δυνατόν εντός του Μαρτίου να συναντηθούν ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ντερβίς Έρογλου, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κανένα πρόβλημα και είναι καλό να συναντά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κατά τακτά, αλλά αραιά διαστήματα.

Ο κατοχικός ηγέτης τον …χαβά του

Είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας αν υπάρχει βούληση, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την προσεχή περίοδο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Έρογλου είπε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί λύση που θα σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν με άνεση και ασφάλεια.
Ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία αν υπάρχει η βούληση για λύση, προσθέτοντας ότι τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την προσεχή περίοδο.
Λέγοντας ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει αμοιβαίο πάρε-δώσε, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο αμοιβαίος σεβασμός για τα δικαιώματα του κάθε ενός.

Σημειώνοντας τη σημαντικότητα της συνέχισης της αποτελεσματικής και ντε φάκτο εγγύησης της Τουρκίας για τους Τ/κ, πρόσθεσε ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταβληθούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: CNA, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: