Αθήνα στην Τρόικα: Θέλουμε να τα βρούμε, όχι να τα σπάσουμε




“Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχuεί η Tρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθεί ο διάλογος του κ.Στουρνάρα με του δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε σε ποιο σημείο είναι η διαπραγμάτευση;

Στουρνάρας: Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό.

Δημοσιογράφος: Την Κυριακή, δηλαδή, εννοείται;

Στουρνάρας: Το συντομότερο δυνατό.

Δημοσιογράφος: Είναι αισιόδοξα τα πράγματα;

Στουρνάρας: Πάντως, δεν είναι απαισιόδοξα. Είναι δύσκολα, πάντως. Δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τις αλλαγές που έχετε προτείνει στο γάλα και στα φάρμακα πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα;

Στουρνάρας: Αυτό κουβεντιάζουμε και θα φανεί στις επόμενες μέρες.

Υπουργείο Οικονομικών: Πάμε να τα βρούμε, όχι να τα σπάσουμε

«Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», δήλωσε, νωρίτερα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν». Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται, ότι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα υπάρχουν, στο υπουργείο Οικονομικών, διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

Σύγκλιση για τη διανομή του πλεονάσματος – Βενιζέλος: Ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ως την Κυριακή

Ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, όπως έχει ζητήσει το Εurogroup, εκφράζονται από την κυβέρνηση, ύστερα και από τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο και είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στα πολύ μεγάλα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα πράγματα απ’ ότι στα μικρότερα που όπως τόνισε δεν είναι βέβαια καθόλου μικρά. Μικρά δεν υπάρχουν, είπε, υπάρχουν τα πολύ μεγάλα και τα μεγάλα, για να τονίσει ότι στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα υπάρχει και είναι δεδομένο και πως η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

Όπως είπε, όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους βοηθάς και την οικονομία, κάνοντας λόγο και για κοινωνική συνοχή και για αξιοπρέπεια και για ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία τόσους μήνες δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών και εξήγησε ότι το λέει αυτό για λόγους τάξης σε σχέση με αυτούς που νομίζουν, όπως είπε, ότι με την τοπική πολιτική ισχύ τους, τον τσαμπουκά ή τη γοητεία τους θα λύσουν προβλήματα που αγωνιζόμαστε επί χρόνια να λύσουμε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι φυσικά τα διαθρωτικά θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και πως «εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής».

Τέλος σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως όσον αφορά στα εργασιακά η τρόικα δεν επιμένει σε κάτι που είναι εκτός λογικής, δηλαδή σε κάτι που είναι προκλητικό και κακό για ανέργους και εργαζόμενους.

Στουρνάρας: Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα

Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό, δήλωσε, λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από τη συνάντηση στο Μαξίμου.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA (www.amna.gr), ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr) – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: