Προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης μετά τις Ευρωεκλογές – Υποχώρηση της Γερμανίας




Στην προσωρινή υπαναχώρηση της Γερμανίας, έως τις ευρωεκλογές, για την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη, αρχικά μέσω της πρότασης των «δεσμευτικών συμβολαίων», αναφέρεται άρθρο γνώμης του προέδρου της MSI Global, Michael Ivanovitch, στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «The ‘Merkel put’ is a safe bet».

Στο άρθρο δίνεται έμφαση στον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, και στις προσπάθειές της για την στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, θέλοντας να αποφύγει την μακρά και αβέβαιη διαδικασία αναμόρφωσης των ευρωπαϊκών συνθηκών πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 19 Δεκεμβρίου 2013 τη σύναψη «δεσμευτικών συμβολαίων» μεταξύ των κ-μ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σεβασμό στη δημοσιονομική πολιτική και για την υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπαναχώρησε ωστόσο μετά την αντίδραση του Ισπανού Π/Θ, αλλά και φίλα προσκείμενων χωρών προς τη Γερμανία, όπως της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή η κα Μέρκελ είχε τονίσει ότι «χωρίς την αναγκαία συνοχή, η νομισματική ένωση θα διαλυθεί… αλλά εάν αυτό το κείμενο δεν είναι αποδεκτό από την Ισπανία ας ξεχάσουμε την όλη ιδέα.. μολονότι φτάσαμε στο έσχατο σημείο για την ανάληψη δράσης ας γυρίσουμε στα σπίτια μας και ας περιμένουμε… θα δείτε τι θα γίνει και ποιος θα κληθεί να μαζέψει τα κομμάτια»… Τη γερμανική πρωτοβουλία φέρεται να διέσωσε ο Γάλλος Πρόεδρος που πρότεινε την επαναφορά της μετά τις εκλογές του Μαΐου δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να χάσει κανείς τις εκλογές εξαιτίας των συμβολαίων και γι’ αυτό το λόγο συμφωνήθηκε η λήψη απόφασης έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος η δημοσιονομική ένωση παραμένει στο χρονοδιάγραμμα παρά την προσωρινή υπαναχώρηση, καθώς όλοι  οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι αποτελεί τον μόνο τρόπο για να δοθεί τέλος στους πειραματισμούς και στις παραβιάσεις των μη δεσμευτικών κανόνων σχετικά με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Γνωρίζουν επίσης ότι αποτελεί τη μόνη οδό για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις περί τεχνικών θεμάτων θα συνεχισθούν, ενώ μετά τις εκλογές η Γερμανία με την στήριξη της Γαλλίας θα θέσει μια περισσότερο δεσμευτική δημοσιονομική διαδικασία στην Ευρωζώνη, με έναν τρόπο που δεν θα απαιτεί σημαντικές και άμεσες αλλαγές των συνθηκών.

Έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, όπου τα ελλείμματα κυμαίνονται από 4,1% (Γαλλία) έως άνω του 7% (Ισπανία και Ιρλανδία), βρίσκονται ακόμη μακριά από το όριο του 3% σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού δημοσιονομικού πλαισίου για την εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα πετύχει πιθανώς δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 2% για το 2013, με ένα ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη χώρα και της μη ολοκλήρωσης των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό το λόγο η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό, γερμανικής κατασκευής, δημοσιονομικό «κορσέ».

http://www.cnbc.com/101382652

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: