Σύντομο περιεκτικό ανακοινωθέν – Επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. με εναλλακτική πρόταση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει ως εναλλακτική πρόταση τη συμφωνία επί ενός σύντομου κοινού ανακοινωθέντος χωρίς να κλείνει πλήρως το ενδεχόμενο συνέχισης των συζητήσεων επί του τελευταίου προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος που υπέβαλε και το οποίο απέρριψε η τουρκική πλευρά.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή του απέστειλε ο Πρόεδρος προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή, έκτασης δυόμισι σελίδων, επιχειρεί να κρατήσει εν ζωή τη διαδικασία, να κινηθεί προληπτικά ενόψει και της άφιξης την ερχόμενη Δευτέρα του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στην επιστολή, την οποία παρουσίασε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνει πως το ερώτημα που τίθεται υπό το φως του σχεδόν αδιεξόδου που υπάρχει, λόγω της τουρκικής στάσης, είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Από αυτή την άποψη, σημειώνεται, ένα απλό ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, θα μπορούσε να ήταν η απάντηση.

Η δήλωση αυτή, συνεχίζει,  θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία στοιχεία : α) σαφής αναφορά στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών , ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας , το οποίο αναφέρεται πλήρως στη βάση της λύσης του Κυπριακού προβλήματος και επεκτείνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το κράτος της Κύπρου θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια (β) Ξεκάθαρη αναφορά στην ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. και στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων (γ) ξεκάθαρα να υπογραμμίζεται η μεθοδολογία όπως αναφέρεται πιο πάνω. Μια τέτοια σύντομη διακήρυξη θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει να έχουμε μια πρώτη επίσημη συνάντηση των ηγετών, που θα αποτελέσει ορόσημο για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος στην επιστολή του κατηγορεί την τουρκική πλευρά για τη στάση της και την υποστήριξη από μέρους λύσης δυο κρατών. «Εάν η διαδικασία θα έχει την όποια πιθανότητα επιτυχίας, τότε οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να μεταβάλλονται συνεχώς. Πρέπει να ξεκινήσει με μια βασική κοινή αντίληψη για το που θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε εκεί. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ασάφειες ή «δημιουργική σκέψη» γύρω από την έννοια της κυριαρχίας οι οποίες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες τόσο με το διεθνές όσο και με το συνταγματικό δίκαιο καθώς και με αριθμό ψηφισμάτων», αναφέρει.

Στη συνέχεια παραπέμπει στις συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ και στο έγγραφο Ντάουνερ: «Η κυριαρχία έχει πρόσφατα επαναβεβαιωθεί το 2010 από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ως μία και αδιαίρετη και περιλαμβάνεται στο σχετικό έγγραφο του 2008-2012 το οποίο ετοιμάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη». Ακόμη σπεύδει να υπενθυμίσει πως κατέθεσε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 έγγραφο  παρά τις σοβαρές ανησυχίες και ισχυρές επιφυλάξεις που εγείρει η πλειοψηφία των ηγετών των πολιτικών κομμάτων αλλά και του πολιτικού κόστους.

Στο τέλος της επιστολής στέλνει ένα μήνυμα προς τον Ντάουνερ, τον οποίο ωστόσο αναμένει για να συζητήσει τα όσα περιγράφει στην επιστολή. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μοναδικός σκοπός σας όπως και ο σκοπός του Ειδικού Συμβούλου σας Αλεξάντερ Ντάουνερ και των αντιπροσώπων σας, δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των Αρχών του ΟΗΕ και η εφαρμογή όλων αυτών των αρχών και ψηφισμάτων, χωρίς να παραβιάζουν τις αξίες τις οποίες είναι ταγμένοι να υπηρετούν.

Δεν είναι αρκετό να αναζητούν ένα ισοζυγισμένο συμβιβασμό», ανέφερε. «Πρέπει όλοι να διαβεβαιώσουμε ότι η διευθέτηση θα είναι βιώσιμη και θα αντέχει στο χρόνο, και παράλληλα τα εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες για τη σύσταση των οποίων η διεθνής κοινότητα εργάστηκε σκληρά»

ΣΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΦΘΑΝΕΙ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Ο Ντάουνερ φθάνει στην Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου και θα συναντήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρ.  Στυλιανίδης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως έγινε συζήτηση και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και για περαιτέρω χειρισμούς, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, και «για αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση επί των περαιτέρω χειρισμών στο Κυπριακό, στις 24 Ιανουαρίου».

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ

 

Anastasiadis-Letter-BankiMoun01-08january2014

Anastasiadis-Letter-BankiMoun02-08january2014

Anastasiadis-Letter-BankiMoun03-08january2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: