Λίστα με τα 13 σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Του Δημήτρη Μανή

Μια λίστα με τις 13 σημαντικότερες διεθνείς εξελίξεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο την χρονιά που πέρασε, έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σχετικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, η λίστα αυτή συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χειρίζεται το ίδιο.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η σημαντικότερη είδηση το 2013 ήταν ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Ο χαρισματικός ηγέτης με το έργο του άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας. Την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην δημοσίευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται και ένα ποίημα που έστειλε για την κηδεία του Μαντέλα η διάσημη αφροαμερικανή ποιήτρια, Μάγια Άντζελου.

Δεύτερη σημαντικότερη εξέλιξη την χρονιά που πέρασε, θεωρείται από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών η απευθείας επαφή, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μεταξύ του αμερικανού Προέδρου και του ιρανού ομόλογου του. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε πρόσφατα την εξέλιξη αυτή, ως «ιστορική αλλαγή» στις διεθνείς σχέσεις.

Η συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στις έντονες προσπάθειες που κατέβαλλε ο Τζον Κέρι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η επανέναρξη των απ’ ευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων, μετά από διάστημα τριών ετών, μια προσπάθεια για την επίτευξη της οποίας ο κ. Κέρι χρειάστηκε να πραγματοποιήσει 11 ταξίδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται για την υπογραφή διεθνούς συνθήκης που θα αναφέρεται στα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκεται, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πέμπτη θέση της λίστας, ενώ στην έκτη βρέθηκε ο τυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες και οι καταστροφικές του συνέπειες. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για να προσφέρει βοήθεια στο λαό των Φιλιππίνων είχε αναρτήση φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία κρατούσε ένα χαρτί μπροστά στο πρόσωπο του που έγραφε #unselfie και τον λογαριασμό που μπορούσε κάποιος να καταθέσει χρήματα για τους πληγέντες από τον φονικό τυφώνα.

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία για την κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στην έβδομη θέση της λίστας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις σημαντικότερες εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το 2013. Αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν να πραγματοποιηθεί η προεργασία για την υπογραφή μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την προστασία του περιβάλλοντος, που αναμένεται στις αρχές του 2015.

Στην όγδοη θέση βρέθηκε η αλλαγή ηγεσίας στην Αίγυπτο και οι φονικές συμπλοκές που πραγματοποιούνταν πριν την επέμβαση του στρατού αλλά και μετά. Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κίνα βρέθηκε στην ένατη θέση, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χορηγεί βίζες σε συντρόφους ομοφυλόφιλων ζευγαριών κατέλαβαν την δέκατη θέση, ενώ ενδέκατη σημαντικότερη εξέλιξη χαρακτηρίσθηκε η αύξηση της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας.

Στην δωδέκατη θέση βρίσκεται η ανακήρυξη της 12ης Ιουλίου ως «Ημέρα της Μαλάλα», προς τιμήν της 16χρονης Μαλάλα Γιουσουφζάι που πυροβολήθηκε από ένοπλους στο Πακιστάν επειδή πήγαινε στο σχολείο, ενώ στην δέκατη τρίτη θέση βρέθηκε η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σομαλία, που είχαν διακοπεί από το 1991.

PHOTO: Orit Moshe and Martin Peled-Flax of the Israeli Ministry of Foreign Affairs greet U.S. Secretary of State John Kerry as he arrives in Tel Aviv, Israel, on January 2, 2014, for Middle East peace talks. [State Department photo]

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: