Τέλος κι αυτού του κύκλου στο Κυπριακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Φραστικού περιεχομένου κινήσεις που δεν διαφοροποιούν τα δεδομένα κάνουν οι Τούρκοι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το βάρος της ευθύνης για τη νέα αποτυχία στο Κυπριακό τους βαραίνει.

Όπως πληροφορούμαστε, ένας από τους πολλούς συνομιλητές του Αλεξάντερ Ντάουνερ στα κατεχόμενα, με εντολές της Άγκυρας, παρουσίασε μια διατύπωση, η οποία προκάλεσε την οργή της Λευκωσίας καθώς θεωρήθηκε ως κοροϊδία. Στη διατύπωση επιστρατεύουν παράγωγο της λέξης «αδιαίρετο», το οποίο «κολλούν» στο κράτος, το οποίο, όπως αναφέρουν, προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (One indissoluble state which emanates equally from the G/c and T/c). Καμία αναφορά σε κυριαρχία.

Είναι προφανές ότι ο κύκλος της προσπάθειας για τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος έχει ολοκληρωθεί με την αποτυχία αυτή. Ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά επεξεργάζεται διάφορα σενάρια (συνεδρίασε η διαπραγματευτική ομάδα), ενώ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναχωρεί απόψε από την Κύπρο. Θα επανέλθει στις αρχές Ιανουαρίου στη Λευκωσία για νέο κύκλο επαφών.

Σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χθες ανάλωσε την ημέρα του σε επαφές με κόμματα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τις προσπάθειες κατάληξης σε κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών καθώς επίσης και για το διεθνές ενδιαφέρον προκειμένου αυτό να συμφωνηθεί.

Ο κ. Νεοφύτου από την πλευρά του εξήγησε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ παραδέχθηκε στους συνομιλητές του ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν.

Στην τουρκική πλευρά η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην αυριανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα, καθώς αναμένεται ότι θα σταλούν μηνύματα για τα επόμενα βήματα. Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι διαπραγματευτική διαδικασία που αρχίζει με προϋποθέσεις, δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Μιλώντας σε παλαίμαχους από τη Σμύρνη, που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, είπε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει τα δικά της προβλήματα όπως έχουν «και οι άλλες χώρες του κόσμου».

Αυτό που είναι σημαντικό, πρόσθεσε, είναι η συνέχιση της ύπαρξης του «κράτους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: