Στουρνάρας: Διεκδικούμε μία σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία – Εγκρίθηκε η δόση




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας εισέρχεται σήμερα σε μια «εποχή ευκαιριών, σε μια εποχή όπου η ελληνική οικονομία θα διεκδικήσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει το πιο τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της σύγχρονης ιστορίας».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαεπτά μηνών, η κυβέρνηση έθεσε με επιτυχία το πρόγραμμα και πάλι στο προσκήνιο με την επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ευρύ φάσμα τομέων».

Επίσης, σημείωσε ότι «το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί περίπου 10% του ΑΕΠ από το 2009, η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανακτήσει μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά».

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό» και το φόρουμ μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση των διεθνών επενδυτών για την προσπάθεια που καταβάλλεται «μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. προς την Ελλάδα επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα της.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα που επιτρέπουν την εκταμίευση της δόσης, και τα οποία αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, στις αλλαγές του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και στην προεργασία που έχει γίνει για την αποκρατικοποίηση δύο εταιριών ύδρευσης.

Την εκταμίευση της δόσης είχε νωρίτερα (προ)εγκρίνει το Euro WorkingGroup, ανάβοντας ουσιαστικά και το «πράσινο φως» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, εντός της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο ο EFSF αναφέρει τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκταμίευση των 500 εκατ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την εκταμίευση του EFSF προς την Ελλάδα, o ESM θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012.

Με τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια από τον EFSF προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την τρόικα.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε, ειδικότερα, ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η ΕΕ στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. «Δεν μπορεί, ρητορικά, να τασσόμαστε πολιτικά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και μετά να δημιουργούνται προβλήματα νομικά ή τεχνικά» σχολίασε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε λύση».

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: