Σε συμφωνία για τον μηχανισμό περιφρούρησης κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.




Σε συμφωνία ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όσον αφορά στη σύσταση δικτύου ασφαλείας για το νέο σύστημα διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τον Peter Spiegel σε ανταπόκρισή του για τους FINANCIAL TIMES («Eurozone Agrees ‘Backstop’ for Failing Banks»).

Για σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Oli Rehn, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας έσπασε στα δύο: αφορά σε ένα μηχανισμό περιφρούρησης για την μεταβατική περίοδο της σύστασης του ταμείου χρηματοδότησης, που θα διαρκέσει μία δεκαετία και ένα μηχανισμό περιφρούρησης που θα αφορά στο τελικό, σταθερό στάδιο.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, τα κ-μ που θα χρειαστούν εσπευσμένα χρηματοδότηση θα μπορούν να την αναζητήσουν στα ταμεία διάσωσης άλλων κ-μ, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις να καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ικανοποίηση αιτήματος της Ιταλίας).

Αξιωματούχος δήλωσε πως η όλη διαδικασία μπορεί να είναι παρεμφερής με τις έως τώρα συμφωνημένες διαδικασίες που οδήγησαν στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Το τελικό ταμείο ενδέχεται να μπορεί να δανειστεί από εξωτερικές πηγές αν χρειάζεται επιπλέον ρευστότητα, αν και δεν έχουν γίνει διευκρινίσεις για το σύστημα δανεισμού (φαίνεται πως τα δάνεια θα αποπληρωθούν μέσω φόρων που θα επιβληθούν στις τράπεζες). Κατά τον J. Dijsselbloem, μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ανοιχτός ο δρόμος για συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Σχετικό δημοσίευμα για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση φιλοξενεί και ο ιστότοπος του BBC («Q&A: The Eurozone’s Banking Union»), ενώ δεύτερο σχετικό άρθρο βρίσκεται ηλεκτρονικά και στους FINANCIAL TIMES («EU Ministers Set to Define Banking Union»).

http://www.ft.com/cms/s/0/6449c452-678a-11e3-a5f9-00144feabdc0.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-20700946

http://www.ft.com/cms/s/0/c552f182-6736-11e3-a5f9-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: