Ποιοί ευθύνονται για τα μνημόνια εξαθλίωσης




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ξύπνησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας εξηγήσεις για την Τρόικα. Αφού το κακό έγινε, θυμήθηκε τις υποχρεώσεις του. Όμως, έστω και αργοπορημένα, υπάρχει η δυνατότητα να προληφθούν τα χειρότερα, αν η αρμόδια επιτροπή προχωρήσει στο έργο της με διαφάνεια και καθαρότητα.

Για πρώτη φορά θα αξιολογηθούν οι «αξιολογητές» και η προσπάθεια βρίσκει υποστηρικτές απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Μέσα από μια σε βάθος αντικειμενική έρευνα θα αποκαλυφθούν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τα «προγράμματα στήριξης», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά προγράμματα υποταγής και ελέγχου χωρών και λαών.

Αν, λοιπόν, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δεν λειτουργήσει όπως λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές των Βουλών σε Κύπρο και Ελλάδα και αν δεν υποκύψει σε παρεμβάσεις κυβερνήσεων και τραπεζών, τότε ενδέχεται να είναι η αρχή του τέλους μιας άθλιας πολιτικής που διαλύει το κοινωνικό κράτος, καθώς και σημαντική μερίδα επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών. Αν ερευνηθούν σε βάθος οι λόγοι σχηματισμού της Τρόικας, δίνοντας ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τότε θα αποκαλυφθεί τι κρύβεται πίσω από τις δανειακές συμβάσεις και ποια παιχνίδια παίζουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Και επειδή κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, βιάζονται πολύ για να ξεπουληθούν ακόμη και κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι πρόκειται για οργανισμούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με ευαίσθητους τομείς της εθνικής ασφάλειας.  Η Τρόικα, η οποία αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι πιόνι πολιτικών συμφερόντων, αποψιλώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και το ίδιο επιδιώκει να πράξει με την Εθνική Φρουρά, ενώ ο Αττίλας είναι ακόμη εδώ!

Βέβαια, πέρα από τις σοβαρές ευθύνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απάθειά του μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, τις αυτοκτονίες και τον φασισμό που επιφέρουν τα μνημόνια, περισσότερες ευθύνες για κάθε χώρα χωριστά έχουν οι εθνικές Κυβερνήσεις και οι Βουλές. Ειδικά στην Κύπρο, ας σταματήσει πια το μόνιμο τροπάριο ότι «για όλα φταίνε πάντα μόνο οι ξένοι». Ανίκανοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί και τραπεζίτες έφεραν και επέβαλαν την Τρόικα. Θα επιτελεστεί διπλό έγκλημα αν δεν δικαστούν.

http://www.philenews.com/

Στη φωτογραφία ο Πολ Τόμσεν, με τον “περίφημο” Ρεζά Μοκατάμ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που έχει βοηθήσει στον σχεδιασμό των προγραμμάτων λιτότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: