Επαφές ΤΑΙΠΕΔ με αμερικανικά hedge funds




Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είχε επαφές με αμερικανικά Hedge Funds στην προσπάθειά του να προωθήσει τις επενδύσεις σε ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει δημοσίευμα του BLOOMBERG με τίτλο «Greece Courts Paulson in Attempt to Revive State Asset Sale Plan» ποτ υπογράφουν οι Gabrielle Coppola και Marcus Bensasson (Αθήνα).

Οι επαφές των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ έγιναν στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου που οργανωσε με μεγάλη επιτυχία η Capital Link.

Αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν αναλάβει το έργο να συγκεντρώσουν 11 δις ευρώ έως το 2016 μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, συναντήθηκαν, στις αρχές της εβδομάδας, στη Νέα Υόρκη, με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, John Paulson, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ταμείου, Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος επεσήμανε ότι επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Paulson & Co και η Third Point έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων.

«Παρατηρείται βελτίωση του κλίματος σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ανδρέας Ταπραντζής σε συνέντευξη που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στη Νέα Υόρκη προσθέτοντας ότι «πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα ζητώντας αποδόσεις 30%, κάτι σουρεαλιστικό».

Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που δεν μπόρεσε να πουλήσει την ΔΕΠΑ τον Ιούνιο, προσβλέπει για το επόμενο έτος πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 3,6%. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο επεσήμανε ο κ. Ταπραντζής.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει πακέτο μετοχών για δύο λιμάνια στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σκοπεύει να ολοκληρώσει τον Ιανουάριο την πώληση του Ελληνικού, ενός ακινήτου 6,2 εκ. τ.μ, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο από την έκταση του Μονακό.

Ο John Paulson έχει ήδη αγοράσει μετοχές στην Alpha Bank, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο Daniel Loeb της Third Point είχε εξαγγείλει επίσης τον Απρίλιο την δημιουργία ενός ειδικού hedge fund επικεντρωμένου στην αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Η Elissa Doyle, εκπρόσωπος της Third Point, και ο Armel Leslie, εκπρόσωπος της Paulson, δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό των πληροφοριών.

Ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ότι μια επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα προσέθετε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2016, ενώ θα δημιουργούσε 150.000 νέες θέσεις εργασίας, επικαλούμενος σχετική μελέτη του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-18/greece-courts-paulson-in-attempt-to-revive-state-asset-sale-plan.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: