Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο αποπληθωρισμός




Την απειλή του αποπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία,  ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, παρά τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τις πρωτοφανείς εκστρατείες για έκδοση χρήματος, γεγονός που προκαλεί διλήμματα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ως προς τη χάραξη των επόμενων στρατηγικών τους, προβάλλει ανταπόκριση των Sudeep Reddy (Ουάσιγκτον), Brian Blackstone (Φραγκφούρτη) και Jason Douglas (Λονδίνο).

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Low Inflation Tests World’s Central Banks».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Drgahi, η νομισματική ένωση θα βιώσει ενδεχομένως μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή καλύπτουν τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των 17 κ-μ της ευρωζώνης. Σε υγιείς οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπου η ανεργία είναι χαμηλή, ο  πληθωρισμός κυμαίνεται στο1.5%, ωστόσο σε δοκιμαζόμενες χώρες στην περιφέρεια της νοτίου Ευρώπης, οι τιμές καταναλωτή έχουν παραμείνει στάσιμες ή έχουν μειωθεί.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, σύμφωνα με την Eurostat, με τις τιμές καταναλωτή να έχουν μειωθεί 2.9% τον περασμένο Νοέμβριο συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2012.

Παρά δε ότι το 2013 ήταν θαυμάσιο έτος για τον ελληνικό τουρισμό, οι δύο κυριότεροι ελληνικοί αερομεταφορείς, η Aegean Air και η Olympic Air, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις για να γεμίσουν τις κενές τους θέσεις και η κατάστασή τους ήταν τόσο δύσκολη, που τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συγχώνευσή τους- αναιρώντας παλαιότερη απόφασή της- προκειμένου να σώσει τη μία ή και τις δύο από τη χρεοκοπία.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304173704579264551256246892#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: