Η επιστροφή της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές και οι αντιδράσεις των επενδυτών




Την επιφυλακτικότητα πολλών διεθνών επενδυτών καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στον χρηματιστηριακό δείκτη με τις αναδυόμενες αγορές, προβάλλει  ο Erin McCrathy σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «As Greece Joins Emerging Markets Index, Some are Wary».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μετά από άνοδο 27% μέχρι στιγμής φέτος, οι ελληνικές μετοχές θεωρούνται υπερτιμημένες συγκριτικά με άλλες μετοχές αναδυομένων αγορών και παρόλο που η ελληνική οικονομία είναι υγιέστερη σε σχέση με την κατάστασή της το 2011 όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειό της, η ανάπτυξη σε πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές αναμένεται να υπερβεί αυτήν της Ελλάδας.

Μάλιστα, πολλοί επενδυτές που ειδικεύονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, διότι η χώρα δεν αποτελεί επίσημο μέλος του δείκτη MSCI Emerging Markets.

Σύμφωνα με τον δείκτη MSCI Emerging Markets, η Ελλάδα θα αποτελεί από τον Ιούνιο αναδυόμενη αγορά, ενώ μετά την εφαρμογή του ευρώ, από τον Μάιο του 2001, θεωρούνταν αναπτυγμένη αγορά. Αντιθέτως, αναφέρει το δημοσίευμα, άλλοι επενδυτές και διαχειριστές funds  θεωρούν ότι ελληνικές εταιρείες που επέζησαν της κρίσης χρέους βρίσκονται σε καλή κατάσταση για να ανθήσουν εν μέσω μιας μετριοπαθούς επιτάχυνσης στους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, μια οικονομική ανάκαμψη θα προετοιμάσει το δρόμο για ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ως παράδειγμα δε, οι εν λόγω επενδυτές προβάλλουν τις μετοχές  της Aegean Airlines SA που φέτος σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς και τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας  Jumbo SA που αυξήθηκαν κατά 93%. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της εξήλθε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3%, συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0.6% το 2014, γεγονός που θα τερματίσει την εξαετή ύφεση.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304281004579222303336597192#printMode

EUROSTAT – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΩΝ/ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε γράφημα (βάσει στοιχείων της Eurostat) για το κλιμακούμενο χρέος χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία (χρονικό διάστημα: έως το β’ τρίμηνο 2013) που καταχωρείται στις επιχειρηματικές σελίδες της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Escalating Debt», επισημαίνεται ότι από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης το 2008, το βάρος χρέους για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ιδιαίτερα, τονίζεται, ευάλωτες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, εξαναγκάστηκαν να επιβάλουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και να στραφούν σε γειτονικές χώρες και το ΔΝΤ για δανεισμό, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά τους.

Σε συνοδευτικό πίνακα, η Ελλάδα προβάλλεται πρώτη από πλευράς ακαθάριστου δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ της, με ποσοστό που υπερβαίνει το 160%,  ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία (με ποσοστά κάτω του 140%) και εν συνεχεία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία (με ποσοστά κάτω του 100%).

http://www.nytimes.com/interactive/2013/11/26/business/international/escalating-debt.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: