Γερμανία: Η συμφωνία για τραπεζική ένωση ανάμεσα σε CDU-SPD λόγος μεγάλης ανησυχίας




Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, φαίνεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κατέληξαν σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Γερμανία για το φλέγον θέμα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, τους μηχανισμούς που θα πρέπει να δημιουργηθούν, ποιος θα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα κ.λπ.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συμφωνία που φαίνεται να έχει προκύψει ανάμεσα στους δύο, ότι τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM: European Stability Mechanism) δεν θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ την τελική απόφαση θα λαμβάνει για το αν μια τράπεζα κλείσει ή να συνεχίσει να λειτουργεί, όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί σε σύνδεση με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών (ECOFIN).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να έχει διευθετηθεί το εν λόγω θέμα μέχρι το τέλος του έτους και η συμφωνία των επικείμενων κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Καταρχήν, ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος που έχει την ευθύνη για την αναμόρφωση του τραπεζικού τοπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την ιδέα η Επιτροπή να μην αποφασίζει γι’ αυτό το θέμα.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η διαφαινόμενη τάση της Γερμανίας να βάλει όρια στην ανεξέλεγκτη «δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξελίσσεται σε «υπερκυβέρνηση» αμφισβητώντας τη γερμανική πρωτοκαθεδρία, πότε η αντίδραση του Βερολίνου φαντάζει κατανοητή… Έχει εξάλλου να αντιμετωπίσει και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις απόπειρες περιορισμού της ανεξαρτησίας της…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: