Αντιδράσεις μετά τη διάψευση περί αυτο-μόλυνσης Ελλήνων από τον ιό του Aids




Με αφορμή τη χθεσινή διάψευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) παλαιότερου ισχυρισμού του στο πλαίσιο έκθεσης ότι στην Ελλάδα το 50% των νέων κρουσμάτων του ιού του AIDS είναι αποτέλεσμα σκόπιμης αυτο-μόλυνσης με στόχο τη λήψη κρατικού επιδόματος, η Matina Stevis σχολιάζει σε άρθρο της στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «WHO False Claim of Greeks Giving Themselves HIV/AIDS Goes Viral».

Αναφέρεται στις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα από τα αμερικανικά ΜΜΕ, προβαλλόμενο μεταξύ άλλων από τον Αμερικανό συντηρητικό σχολιαστή Rush Limbaugh, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του εκπομπής, ως απόδειξη του «τι κάνει το κοινωνικό κράτος στους ανθρώπους».

Για το λόγο αυτό, τονίζει η Stevis είναι ζωτικής σημασίας το να στηρίζεται με δεδομένα και ενδελεχή έρευνα  η προφανής πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες υποφέρουν περισσότερο λόγω των περικοπών στην υγειονομική περίθαλψη και των ελλιπών επιδοτήσεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η έρευνα αυτού του είδους, συνεχίζει η δημοσιογράφος, μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, να ευαισθητοποιήσει τα ΜΜΕ για σημαντικές ιστορίες και σε ανώτατο επίπεδο, να διαμορφώσει πολιτικές και να διορθώσει προβλήματα. Το να γίνεται το συγκεκριμένο έργο σωστά καθίσταται ακόμη δυσκολότερο από το γεγονός ότι χώρες σαν την Ελλάδα δεν είχαν ποτέ ισχυρό μητρώο για τη συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων, ακόμη και σε καλύτερες εποχές (σύμφωνα με πολυάριθμες εκθέσεις του ΟΗΕ).

Αυτό δυσχεραίνει τις συγκρίσεις, τόσο στην περίπτωση του HIV/AIDS, όσο και στην περίπτωση των ποσοστών αυτοκτονιών, ένα άλλο θέμα που εξετάζεται στενά στις χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Τέλος, σημειώνει η Stevis, η πρόσφατη περίπτωση με τον WHO, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή, αν και οι ακροατές της εκπομπής  του κ. Limbaugh, πιθανότατα δεν θα ενημερωθούν για την αλήθεια και θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι οι Έλληνες κολλάνε εσκεμμένα HIV/AIDS για να λαμβάνουν επίδομα €950 το μήνα.

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/11/26/who-false-claim-of-greeks-giving-themselves-aids-goes-viral/tab/print/?KEYWORDS=Greece

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα στην CHRISTIAN SCIENCE MONITORThis just in: Totally Unbelievable Thing is absolutely Untrue») αναφέρεται στην διάψευση από τον ΠΟΥ αναφοράς, που είχε γίνει σε έκθεσή του για την υγεία και τις υποδομές υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο, ότι το ήμισυ όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS στην Ελλάδα, επεδίωξαν σκοπίμως τη μόλυνσή τους, προκειμένου να επωφεληθούν σχετικού επιδόματος της κοινωνικής πρόνοιας και να έχουν προτεραιότητα σε προγράμματα απεξάρτησης.

Ο συντάκτης του άρθρου, Dan Murphy, επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ παγκοσμίως έσπευσαν να δημοσιεύσουν την είδηση, παρά την εμφανή αναληθοφάνειά της, χωρίς να την ελέγξουν.

Ο ΠΟΥ τονίζει τώρα ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία που να υποστηρίξουν την αναφορά, δεδομένου ότι δεν ευσταθεί και ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι αν τα ΜΜΕ είχαν απλώς διαβάσει προσεκτικά την αναφορά, αντί να εμπιστευτούν τυφλά τον ΠΟΥ, θα είχαν αντιληφθεί ότι ήτνα παράλογη και επομένως αναληθής.

http://www.csmonitor.com/World/Security-Watch/Backchannels/2013/1126/This-just-in-Totally-unbelievable-thing-is-absolutely-untrue

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: